Novina na tuzlanskom aerodromu: Uskoro manje otkazanih letova

13.01.2017. 11:51 / Izvor: Faktor
Novina na tuzlanskom aerodromu: Uskoro manje otkazanih letova

Da bi avioni sigurno sletjeli, trenutno je potrebno da minimalna vidljivost na MAT-u bude 1.000 metara.

Međunarodni aerodrom Tuzla (MAT) do kraja januara trebao bi dobiti pristupna svjetla, koja će u velikoj mjeri smanjiti broj otkazanih i preusmjerenih letova.Posebno u zimskim mjesecima, nerijetko se dešava magla ometa plan letenja ili da avioni zbog magle umjesto u Tuzlu slete u Beograd ili Budimpeštu, a tih će situacija u narednom periodu biti mnogo manje, piše Faktor.ba.

"Sa puštanjem u rad 750 metara pristupnih svjetala imat ćemo sigurno 30 posto manje otkazanih letova. To možemo reći na osnovu sadašnje situacije odnosno vremenskih uslova koji dovode do problema", kaže Rifat Karasalihović, direktor MAT-a.

Da bi avioni sigurno sletjeli, trenutno je potrebno da minimalna vidljivost na MAT-u bude 1.000 metara. Sa puštanjem u rad pristupnih svjetala minimalna vidljivost past će na 550 metara, što automatski znači više spuštenih letjelica.

Ovim će Tuzlanski aerodrom ispuniti međunarodne standarde, koji propisuju da pristupna svjetla na pisti budu raspoređena na dužini od 720 do 900 metara.

"Svi tehnički radovi na postavljanju svjetala su završeni. Direkcija civilne avijacije je odradila ground (zemaljsku op. a.) kontrolu, a agencija iz Beograda 28. decembra je obavila flight (letačku op. a.) kontrolu. Njihov izvještaj očekujemo ubrzo, a iz razgovora tokom provjere zaključujemo da će biti pozitivan. Nakon toga, u saradnji sa Direkcijom civilne avijacije objavljujemo proceduru vezanu za pristupna svjetla u aerodromskom priručniku, koji je međunarodna publikacija i potom ih možemo koristiti – pojasnio je Karasalihović.Prema riječima direktora MAT-a cijela procedura trebala bi biti okončana veoma brzo, a pristupna svjetla trebala bi biti u funciji već za desetak dana", piše Faktor.ba.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti