O drastičnom povećanju zagađenja u krugu fabrike Soda Lukavac

10.12.2016. 08:29 / Izvor: Fena
O drastičnom povećanju zagađenja u krugu fabrike Soda Lukavac

Prije izlivanja amonijaka u krugu spomenute fabrike na mjernim stanicama oko 12 sati jučer primijećeno enormno povećanje emisije suspendiranih čestica PM2.5 u zra

Povodom izlijevanja amonijaka u krugu fabrike Sisecam Soda Lukavac na vanrednoj konferenciji za medije resorni ministar prostornog uređenja i zaštite okolice u Vladi TK-a Hasan Fehratović naveo je, da je u četvrtak u 14 sati dostiguta vrijednost emisije suspendiranih PM2.5 čestica, 949 mikrograma po metru kubnom, odnosno 10 puta veće količine od prosjeka za ovo godišnje doba.

Naglasio je i da je i prije izlivanja amonijaka u krugu spomenute fabrike na mjernim stanicama oko 12 sati u četvrtak primijećeno enormno povećanje emisije suspendiranih čestica PM2.5 u zrak, dodajući da je prosječna emisija ovih čestica za ovaj period godine između 100 i 150 mikrograma po metru kubnom.

Posljednje mjerenje u 18 sati zbog prekomjerne količine čestica prouzrokovalo je začepljenja analizatora i nije bilo mogućnosti praćenja, navodi on.

Naglasio je da je jučer osposobljena stanica za mjerenje ovih čestica i podaci od 12 sati pokazuju da je emisija ponovno pala na 200 mikrograma po metru kubnom.

Ono što je problematično jeste da nijednim aktom, niti zakonom nije definirana granična vrijednosti za čestice PM 2.5, dodaje Fehratović.

Obaviještena je Federalna uprava za inspekcijske poslove i zatražen inspekcijski nadzor da se provjeri, da li je došlo do havarije koja je dovela do velikih emisija prašine, ističe on.

Po riječima direktorice Zavoda za javno zdravstvo TK-a Maide Mulić u popodnevnim satima jučer nije bilo pojačanih javljanja ljekaru stanovnika općine Lukavac, vezano za spomenutu situaciju.

Što se tiče aerozagađenja ovaj period je svakako karakterističan učestalim javljanjem stanovnika povodom alergijskih reakcija i respiratornih oboljenja posebno na području Lukavca i Tuzle.

Od jučer nije bilo pojačanog broja slučajeva koji se mogu vezati sa situacijom koja se desila u hemijskom postrojenju Sisecam Lukavac, dodaje Mulić.

Na konferenciji za medije je istaknuto da je izvršeno sapiranje izlivene tečnosti uz asistenciju pripadnika vatrogasne jedinice Lukavac.

Operativni centar MUP-a obaviješten je o ovom slučaju kada je na očnoj klinici UKC-a Tuzla jedna osoba tražila ljekarsku pomoć, te nakon poziva građana iz naselja Šićki Brod da se na tom dijelu osjeti miris amonijaka, a do tada MUPTK nije imao nikakve informacije o tome, istaknuto je na konferenciji za medije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti