Očekuje se finalni dogovor o mehanizmu koordinacije

17.08.2016. 08:55 / Izvor: Glas Srpske
Očekuje se finalni dogovor o mehanizmu koordinacije

U Sarajevu danas sastanak oko finaliziranja dogovora o mehanizmu koordinacije.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić sa zamjenicima Vjekoslavom Bevandom i Mirkom Šarovićem održaće danas u Sarajevu sastanak sa premijerima Srpske i FBiH Željkom Cvijanović i Fadilom Novalićem o mehanizmu koordinacije.

Sastanku će prisustvovati i entitetski ministri finansija Jelka Milićević i Zoran Tegeltija.

Cvijanovićeva je "Glasu Srpske" izjavila da će na sastanku  biti razmatran integralni tekst o mehanizmu koordinacije kako bi on bio konačno usaglašen, a da bi zatim ovaj prijedlog usvojio svaki nivo vlasti.

"Ako na današnjem sastanku dogovorimo konačni integralni tekst, Vlada Srpske će ga usvojiti na sjednici sljedeće sedmice i zatim uputiti u Narodnu skupštinu RS zajedno sa uporednim prikazom rješenja u tekstu koji je Savjet ministara usvojio u januaru bez saglasnosti RS i dogovorenog teksta", navela je Cvijanovićeva. 

Naglasila je da je sastanak pregovaračkih timova Savjeta ministara, te Vlada RS i FiH uslijedio nakon što su preostala otvorena pitanja u vezi sa tekstom mehanizma koordinacije dogovorena na sastanku u Istočnom Sarajevu krajem jula i nakon najavljenih intervencija od strane hrvatskih predstavnika u pogledu uloge kantona.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti