Očekuje se proširenje saradnje u namjenskoj industriji sa S. Arabijom

27.01.2017. 09:03 / Izvor: Fena
Očekuje se proširenje saradnje u namjenskoj industriji sa S. Arabijom

Zajednička delegacija BiH i Srbije sa kojom idu i predstavnici namjenske industrije posjeti će Saudijsku Arabiju sa ciljem proširenja saradnje u ovoj oblasti.

Delegacije BiH i Srbije boravit će 29. i 30. januara u Saudijskoj Arabiji na poziv sultana bin Salmana bin Abdulaziza Al- Sauda, nakon ranije posjete princa Srbiji kada je tražio da se napravi uzvratna posjeta, ali s delegacijom BiH – rekao je Feni ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

"Delegaciju Srbije će predvoditi potpredsjednik  Vlade Rasim Ljajić, a tu će biti i predstavnik njihove privredne komore, razvojne agencije i značajan broj privrednika, a uz mene i moje najbliže saradnike, uime BiH,  putuje i predsjednik Vanjskotrgovinske komore Bruno Bojić i predstavnici oko 20 bh. kompanija. Kapaciteti su ograničeni, jer će biti velika i delegacija iz Srbije", rekao je Šarović.

Od ove posjete su, kako kaže ministar, značajna očekivanja, s obzirom na činjenicu da će biti primljeni na vrlo visokom nivou i da će se razgovarati o mogućnostima za saradnju dviju zemalja.

"Saudijska Arabija je prisutna u BiH kroz različite podrške, obnovu naselja, škola, ostale infrastrukture, a najčešće kroz grant sredstva, ali dvije zemlje imaju dobru saradnju posebno u oblasti namjenske industrije i nastojaćemo da tu saradnju i proširimo. S nama idu i predstavnici kompanija iz namjenske industrije, ali će biti govora i o saradnji u oblasti turizma i nekim drugim oblastima", dodao je te naglasio da zajednička posjeta delegacija govori i o zajedničkom nastupu BiH i Srbije na trećim tržištima.

Ministar Šarović je, također za Fenu, ocijenio posjetu delegacije Vijeća ministara Beogradu, prethodnih dana,  veoma uspješnom, istaknuvši da je ona doprinijela da se odnosi dviju zemalja usmjere  u jednom pozitivnom pravcu.

"Mislim da će ova posjeta doprinijeti stišavanju tenzija ne samo između dvije zemlje već uopće i u regionu. Ako ima zaista nešto dobro u proteklim danima ili sedmicama  ovo je za mene najdominantniji događaj i Srbija je posjetu odlično pripremila", kazao je.

Osim plenarnih sjednica dviju delegacija, Šarović  je imao bilateralne susrete s ministrom privrede Goranom  Kneževićem, potpredsjednikom Vlade Srbije Rasimom Ljajićem, a razgovarano je o potrebi za saradnjom u namjenskoj industriji.  Po njegovim riječima, obje  zemlje su u tom kontekstu lideri u regionu, a razgovarano je i o zajedničkoj ekonomskoj komisiji Srbije  i BiH koja bi trebala  da zasjeda u maju u BiH, jer je prošla sjednica održana u Beogradu.

"Pozvao sam nadležne ministre da učestvuju na mostarskom sajmu, Sarajevo Business Forumu, dogovorili smo zajednički nastup na sajmu turizma u Dubaiju u aprilu. Također, dogovoreno je da nam Srbija prenese svoja iskustva u privlačenju stranih investicija, jer ona ima više od  dvije milijarde  direktnih stranih investicija svake godine. Dominanto pitanje je bilo  i infrastruktura, putna i željeznička", kazao je.

 Ministar je istaknuo da je Srbija za BiH među tri top zemlje  i da podaci govore da je robna razmjena u 2016. godini za oko šest posto veća nego u 2015.  i da ona iz godine u godinu raste.

"U 2016., po našim podacima, imamo oko milijardu i 400 miliona eura robne razmjene. Podaci iz Srbije su nešto veći, ali oni su uračunali i usluge, a mi samo robnu razmjenu. Naš problem je što je naš deficit značajan i  pokrivenost uvoza izvozom je negdje 45, 46 posto  te je  istaknuto da je neophodno da na tome radimo  i željeli bismo da vidimo više robe koje BiH izvozi u Srbiju da bismo taj deficit smanjili", rekao je Šarović.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti