Od 5. aprila direktna zračna linija Budimpešta - Sarajevo

03.03.2017. 07:50 / Izvor: Akta.ba
Od 5. aprila direktna zračna linija Budimpešta - Sarajevo

Mađarska Vlada je u interesu ponovnog pokretanja zračne linije u okviru koncesijske procedure, s pet glavnih gradova zapadnog Balkana, među njima i Sarajevom, odlučila učestvovati u tenderu za pravo na operativu.

Ministar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko sastao se jučer u Sarajevu s ministrom vanjskih poslova i trgovine Mađarske Peterom Szijjartom i potpredsjednikom Vlade i ministrom vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske Davorom Ivom Stierom.

Delegacije koje su predvodili Szijjarto, Stier i Jusko razgovarale su o svim oblastima koja resorno pokrivaju ova ministarstva, fokus razgovora osim zračnog povezivanja Budimpešte i Sarajeva stavljen je i na važnost projekta Koridor Vc koji povezuje ove tri zemlje.

Nakon održanog sastanka, ministar Jusko i ministar Szijjarto potpisali su Memorandum o razumijevanju između Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine i Ministarstva nacionalnog razvoja Mađarske, čime su stvoreni uvjeti za ponovno uspostavljanje zračne linije na relaciji Budimpešta - Sarajevo.

Ministar Jusko izrazio je izuzetno zadovoljstvo što su ovim potpisivanjem Memoranduma stečeni uvjeti za ponovno uspostavljanje zračne linije na relaciji Budimpešta - Sarajevo.

"Na početku 2017. godine, vjerujući da entuzijazam predstavlja pokretačku osnovu svakog napretka, potpisali smo Memorandum o razumijevanju, koji predstavlja zajedničku želju za ponovnim uspostavljanjem zračne veze između Bosne i Hercegovine i Mađarske", ističe ministar Jusko.

Memorandum je potpisan s ciljem jačanja vanjske trgovine i povećanja ekonomske aktivnosti, uključujući i investicione tokove, stvaranja odgovarajućih vidova prijevoza između dviju zemalja uslijed nedostatka odgovarajuće cestovne i željezničke povezanosti, jačanja političkih i kulturnih bilateralnih odnosa i povećanja socijalno-ekonomskog izgleda Bosne i Hercegovine u svjetlu njene namjere pristupanja Evropskoj uniji

Mađarska Vlada je u interesu ponovnog pokretanja zračne linije u okviru koncesijske procedure, s pet glavnih gradova zapadnog Balkana, među njima i Sarajevom, odlučila učestvovati u tenderu za pravo na operativu.

"Želimo istaći da će od 5. aprila biti uspostavljena direktna zračna linija Budimpešta - Sarajevo. Također smo dali ovlaštenja državnim sekretarima da počnu s razgovorima između Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Mađarske vezano za uspostavu željezničke linije koja će povezivati Sarajevo preko Osijeka do Budimpešte", naglašava ministar Szijjarto.

Ministar Stier izrazio je zadovoljstvo što je zajedno s mađarskim ministrom u Sarajevu mogao ponijeti poruke potpore i prijateljstva prema BiH.

"Na sastanku istakli smo važnost cestovnog povezivanja Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Mađarske kroz Koridor Vc. Želim također da naglasim punu podršku koju ćemo dati da se i s evropskim sredstvima finansira Koridor Vc koji ima i privrednu dimenziju, ali sasvim sigurno označava prijateljstvo između Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Mađarske", ističe ministar Stier, saopćeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH.  

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti