Odabrana tri finalista "Inovacijske nagrade njemačke privrede"

05.12.2016. 13:17 / Izvor: Akta.ba

Pobjednička kompanija, pored reprezentativne skulpture, dobit će i besplatno članstvo u udruženju Wirtschaftsverein BiH za 2017. godinu.

Predstavništvo njemačke privrede u BiH danas je predstavilo stručni žiri i i finaliste "Inovacijske nagrade njemačke privrede", koja će se svečano dodijeliti 8. decembra, u okviru događaja "Njemačka u Bosni i Hercegovini".

Stručni žiri koji je imao težak zadatak da odabere finaliste i pobjednika je u sastavu Martin Gaber ispred Predstavništva njemačke privrede u BiH, Frank Werner, Ambasada SR Njemačke u BiH i Snježana Köpruner iz Wirtschaftsverein BiH.

Kompanije koje su izabrane kao finalisti Inovacijske nagrade su Junuzović-kopex d.o.o. iz Lukavca, kompanija koja je napravila prvu pumpu na CNG gas, Wool-Line d.o.o Sarajevo, koja se bavi proizvodnjom izolacijskih materijala od ovčije vune i treća kompanija je IT Odjel d.o.o. Mostar koja proizvodi sisteme za nadzor u saobraćaju.

O značaju inovacija i njihovoj primjeni u privredi i ostalim granama, Martin Gaber je rekao, kako danas kompanija mora ići u korak s vremenom, čak i korak prije vremena.

"Danas proizvoditi ono što će se sutra korstiti je zapravo to što čini inovaciju. Pojedine kompanije danas ne bi ni postojale da nije bilo inovacije. Inovacije nisu motor preduzetničkog rasta ali su pogon, njihovo gorivo za rast. Zato je važno takve stvari nagrađivati, kao što to mi danas radimo", rekao je Gaber.

Frank Werner, Rukovodilac  Ekonomskog odjela Ambasade SR Njemačke u BiH, također je istakao važnost inovacija za jednu privredu gdje kompanije moraju svjesno investirati u istraživanje trendova i u tom dodatno nadograđivati sopstvene kapacitete.

"Ja sam uvjeren da je ekonomija budućnosti, ekonomija inovacija. Privredni uspjeh će onda zavisiti od toga da li će preduzeća biti u stanju da stvore nove proizvode, ideje ili postupke i da li će biti u stanju da brzo prihvate inovacije. Drago mi je da u BiH ima čitav niz inovativnih komapanija i da je AHK podržala jednu ovakvu važnost kao što je privredna inovacija“, rekao je Werner.

Na cjelodnevnom događaju "Njemačka u Bosni i Hercegovini" u Domu mladih u Sarajevu zvanično će se predstavit  svi kandidati za Inovacijsku nagradu sa svojim projektima i inovacijama, gdje će zvanično biti proglašena i najbolja od njih.

Pobjednička kompanija, pored reprezentativne skulpture, dobit će i besplatno članstvo u udruženju Wirtschaftsverein BiH za 2017. godinu, te znak/brand, koji može koristiti za promociju nagrađene inovacije.

Inovacijsku nagradu njemačke privrede dodjeljuje Predstavništvo njemačke privrede u Bosni i Hercegovini, a cilj je vrednovanje izvanrednih postignuća te promocija inovativnih ideja i kompanija. Portal Akta.ba je medijski partner nagrade za 2016. godinu.

Pravo učešća na konkursu imale su firme i obrti svih veličina, registrovanih u BiH. Prijave su bile moguće za inovativne proizvode, postupke i usluge, tehničke inovacije, originalne poslovne koncepte, projekte u oblasti obrazovanja i usavršavanja uposlenika odnosno projekte u okviru društvene odgovornosti preduzeća, a koje je prijavljena firma u svojoj odgovornosti većim dijelom razvila ili implementirala u BiH.

Odabrani proizvod, postupak ili usluga u trenutku prijave na natječaj nije smjela biti stariji od tri godine odnosno, ukoliko još nije uveden na bh. tržište ili implementiran, njegova primjena mora biti izvjesna u neko dogledno vrijeme.

Pored bogatog okvirnog programa koji će biti pripremljen 8.decembra, javnost će imati priliku da se upozna sa radom njemačkih organizacija, fondacija, nevladinih organizacija te sa nekim njemačkim kompanijama i brandovima koji su prisutni u BiH.  Događaj organizuje Predstavništvo njemačke privrede u BiH uz podršku Ambasade SR Njemačke. Pokrovitelji događaja su ugledne njemačke kompanije Tvornica cementa Kakanj, Veritas Automotive, Mann+Hummel i ProCredit Bank.

I.M.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti