Odbrojavanje počinje: Evo kako će se dočekati Nova godina širom BiH

30.12.2016. 11:20 / Izvor: Akta.ba
Odbrojavanje počinje: Evo kako će se dočekati Nova godina širom BiH

Prema podacima turističkih organizacija ove godine očekuju se rekordna posjećenost turista.

Počelo je odbrojavanje. Od dočeka Nove godine dijeli nas nešto manje od 48 sati. Prema podacima turističkih organizacija ove godine očekuju se rekordna posjećenost turista.

U Sarajevu za najluđu noć popunjeno je 80 posto kapaciteta, podaci su Turističke zajednice Kantona Sarajevo.

TRAŽI SE MJESTO VIŠE

Portparol Turističke zajednice Kantona Sarajevo Asja Hadžiefendić-Mešić u razgovoru za Akta.ba kaže kako je u Turističkoj zajednici registrovano oko 11.000 kreveta, međutim u direktnoj turističkoj ponudi na tržištu se nalazi najmanje 20.000 kreveta.

"Na osnovu navedenih podataka očekujemo da će u Sarajevu u naredna četiri dana biti ostvareno 80.000 noćenja, što je oko 50.000 turista i to je fantastična cifra", kaže Hadžiefendić-Mešić.

Kaže kako podaci iz ranijih godina govore da najviše turista za Novu godinu bude iz regiona Hrvatske, Slovenije, Crne Gore i Srbije. Također dosta turista dolazi i iz Austrije, Italije, Njemačke i Južne Koreje.

I ove godine očekuje se isto. Već su turističke agencije iz Srbije najavile dolazak turista na doček 2017. godine na otvorenom uz Dinu Merlina.

Zainteresovanost raste, kapaciteti su skoro pa puni, tako da se već sutra očekuje potražnja za krevetom više. Da je to zaista tako potvrđuju nam i u hotelima.

Ivana Lizdek, stručna saradnica za odnose sa javnošću, marketing i prodaju Olimpijskog centra Jahorina, kaže da je odlična popunjenost kapaciteta u svim hotelima na Jahorini kao i vikend kućama i apartmanima.

''Za novogodišnjepraznike očekujemo stotpostotnu popunjenost'', kazala je Lizdek za Akta.ba.

Dodaje da snijeg nije presudan u novogodišnjoj noći jer posjetitelji ne dolaze isključivo zbog skijanja nego i zbog dobre zabave koja je zagarantirana na planini.

''Što se tiče hotel Bistrica cijena dočeka Nove godine je 80 KM po osobi, a i oni koji nisu gosti hotela dobrodošli su da proslave kod nas Novu godinu'', navodi Lizdek.

U hotelu Lavina na Jahorini za Akta.ba kažu da su prezadovoljni dolascima gostiju. "Svi naši kapaciteti su popunjeni. Ove godine je velika potražnja za Jahorinom i sretni smo i zadovoljni. Bili smo malo u strahu hoće li snijeg pasti ili neće, ali kako je pao potvrđene sve rezervacije tako da je prva polovina januara puna", kaže ona.

U sklopu hotela imamo doček za novu godinu, ali već odavno smo rezervisani iako postoji potražnja još uvijek, kaže Branka Petronić iz odjela prodaje hotela Lavina.

ZABAVNI PROGRAM

Miroslav Matošević, direktor Turističke zajednice SBK za Akta.ba kaže kako je Vlašić već tradicionalno dugi niz godina jedna od popularnijih destinacija za proslavu Nove godine i uživanju u čarima planinskog turizma.

"Što se tiče smještajnih kapaciteta kako privatnih tako i hotelskih od 10.01 kapaciteti su skoro svi popunjeni, ali se još uvijek može naći koje slobodno smještajno mjesto. Neki hoteli su popunjeni cijeli prvi mjesec. Jako smo zadovoljni interesovanjem i nadamo se uspješnoj zimskoj sezoni. Sve posjetitelje očekuje bogat zabavni program", kaže Matošević.

Vikend kuće su su najtraženije jer su dosta jeftinije u odnosu na hotele. U privatnom smještaju Vlašić broji oko 11-12 hiljada ležaja i oko 1000 hotelskih ležaja.

Nedžad Babalija iz marketing službe Hotela Ilidža kako je zadovoljan rezervacijama. U novogodišnjoj noći goste u svečanoj sali hotela Terme će zabavljati Nihad Alibegović, te su sigurni da će gostima pružiti odličnu zabavu.

"Rezervacija za svečanu večeru uz bogat menu je 120 KM po osobi u Hotelu Terme, a u restoranu Oaza 70 KM po osobi. U restoranu Oaza menadžment kompanije Hoteli Ilidža je angažirao Šaćira Ametija sa bendom i trenutno imamo 150 gostiju. Popunjenost hotelskih kapaciteta u Hotelu Terme, Hercegovina, Crystal i apartmanima Oaza je velika, a gosti dominantno dolaze iz Hrvatske (Split, Čakovec, Zagreb) i Slovenije (Ljubljana, Celje) kada su u pitanju dolasci preko turističkih agencija. Sigurni smo da će naši gosti biti zadovoljni kvalitetnom uslugom kao i ranijih godina", kazao je Babalija.

SPEKTAKULARAN DOČEK NA OTVORENOM 

Banja Luka i Sarajevo priredili su spektakularne dočeke Nove godine na otvorenom.

U Sarajevu Dino Merlin, po prvi put u karijeri koja traje više od 30 godina nastupit će u svom rodnom gradu, na svom terenu, za najsjajniju noć u godini!  Doček će se održati na Trgu Bosne i Hercegovine.

Na javnom dočeku u Banjaluci nastupaju Lukijan Ivanović, Dušan Svilar, Tijana Dapčević i Aleksandra Radović. Brojni ugostiteljski objekti takođe imaju bogatu ponudu dočeka 2017. godine i ono što je sigurno jeste da zabave u noći sa 31.12. na 1.1. u Banjaluci neće nedostajati.

Uz podršku Gradske uprave Tuzla, Opće udruženje samostalnih obrtnika grada Tuzla organizirat će 31. prosinca doček Nove godine na Trgu slobode, počev od 21 sati. Kako je najavljeno, u programu će sudjelovati Amel Ćurić & Full House Band, Hame Nalić, VIS "Retro“, Tuzlanski tamburaši, te Ekrem Hadžić Soso. Tačno u pola noći, na prelasku u 2017. godinu, organizatori su najavili spektakularni novogodišnji vatromet.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti