Odlazi nam medicinski kadar: Uskoro nas neće imati ko liječiti

10.01.2017. 08:54 / Izvor: Avaz.ba
Odlazi nam medicinski kadar: Uskoro nas neće imati ko liječiti

BiH ima 16 ljekara na 10.000 stanovnika, odnosno 160 na 100.000 stanovnika, što je dosta manje nego što to predviđaju standardi.

Odlazak ljekara mučit će našu zemlju i ove godine. Prema predviđanjima strukovnog sindikata, koji već mjesecima upozorava na tešku situaciju u zdravstvu, navodeći da je ova oblast dovedena na rub propasti, iz BiH će trbuhom za kruhom otići čak 400 vrsnih ljekara, stomatologa, medicinskih sestara, tehničara i njegovatelja!

Ove alarmantne brojke iznio je za "Avaz" dr. Rifat Rijad Zaid, predsjednik Federalnog saveza sindikata doktora medicine i stomatologije BiH.

NEIZDRŽIVO STANJE

Prema njegovim riječima, ovakvo stanje u zdravstvu je neizdrživo, pa se hitno moraju poduzeti konkretni koraci kako ne bi došlo do kolapsa.

Da je stanje alarmantno, pokazuju podaci da je našu zemlju u posljednje dvije godine napustilo čak 500 ljekara, iako našem zdravstvu trenutno nedostaje čak 3.000 doktora, ponajviše psihologa, patologa, anesteziologa...

"BiH ima 16 ljekara na 10.000 stanovnika, odnosno 160 na 100.000 stanovnika, što je dosta manje nego što to predviđaju standardi", pokazuju podaci sindikata.

Mladi ljekari, kako kažu iz sindikata, odlaze za boljim uvjetima rada, boljom plaćom, ali i u potrazi za kakvim-takvim poslom, koji u ovoj zemlji ne mogu naći. Prema pokazateljima, medicinari, prije svega oni iz operacionih sala te koronarnih i jedinica intenzivne njege, uglavnom odlaze u Njemačku, Švedsku i Norvešku.

Za koju godinu, kaže Zaid, neće imati ko da nas liječi.

KLJUČNA SEDMICA

S ovim gorućim problemima, istakao je dr. Zaid, upoznato je i Federalno ministarstvo zdravstva, koje, kako navodi, još nije nikakvim stimulativnim mjerama pokušalo zadržati ili vratiti ljude.

Zaid ističe i da još iz ovog ministarstva nisu dobili poziv na pregovore o kolektivnim ugovorima, iako je, podsjeća, Federalna vlada 23. decembra zadužila ministra zdravstva Vjekoslava Mandića da krene u pregovore sa sindikatom.

"Ako se nastavi ministrovo ignorisanje, mi nastavljamo s već otpočetim pripremama za generalni štrajk. Na ulicu ćemo izaći pred Ministarstvo zdravstva FBiH i zdravstvene ustanove. Sljedeća sedmica za nas je ključna. U toj sedmici moramo imati prvu sjednicu ili izlazimo na ulice", poručuje Zaid

 

SLUŽBA ZA ZAPOŠLJAVANJE KS

Da je stanje u zdravstvu neuređeno, pokazuju podaci Službe za zapošljavanje Sarajevskog kantona, gdje je na birou veliki broj ljekara koji godinama ne mogu naći posao, iako potreba za njima postoji.

  • 67 - fizioterapeuta
  • 15 - mikrobiologa
  • 133 - psihologa
  • 128 - doktora medicine
  • 127 - stomatologa
  • 90 - magistara farmacije
  • 151 - laboratorijskih tehničara
  • 170 - stomatoloških sestara
  • 464 - zubotehničara

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti