Odobren Program aktivnosti Regionalnog centra Smiljevići

12.06.2017. 12:24 / Izvor: Akta.ba
Odobren Program aktivnosti Regionalnog centra Smiljevići

Vlada Kantona Sarajevo je na sjednici dala saglasnost na Program aktivnosti u okviru Regionalnog centra za upravljanje otpadom.

Vlada Kantona Sarajevo je na sjednici dala saglasnost na Program aktivnosti u okviru Regionalnog centra za upravljanje otpadom - Smiljevići u 2017. godini te zadužila Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša i Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo za njegovu realizaciju.

Kako je saopćeno iz Vlade KS, u skladu sa Zakonom o upravljanju otpadom i Planom upravljanja otpadom Kantona Sarajevo za period 2015-2020. godina deponija "Smiljevići" treba biti transformisana u Regionalni centar za upravljanje otpadom.

Program sadrži razrađene aktivnosti, nosioce aktivnosti, rokove i potrebna finansijska sredstva te prijedlog nužnih radova na izgrađenoj infrastrukturi, posebno na otplinjavanju i tretmanu procjednih voda, kao i prijedloge za održavanje deponije i izgradnju novih sadržaja neophodnih za smanjenje količina otpada za odlaganje.

Cjeloviti Program sanacije utvrđuje obaveze i drugih nosilaca, a posebno KJKP "Rad" i odnosi se na period do 2020. godine.

Naime, u 2016. godini konstatovano je loše stanje na deponiji, izazvano nedostatkom reciklaže, neblagovremenim obezbjeđenjem nove plohe za odlaganje u periodu 2011-2016.godine, zbog neobezbjeđivanja finansijskih sredstava, kao i iskopavanjima Instituta za nestale osobe BiH po nalogu Tužilaštva BiH. Posljedice su bile uništavanje plinske infrastrukture i neugodni mirisi s odlagališta, što je izazvalo žalbe stanovnika okolnih naselja.

Ukupna procjenjena vrijednost realizacije programa u ovoj godini iznosi 1.150.000 KM, a prema specifikaciji ova sredstva će biti usmjerena na ugradnju novih sondi za metan i izgradnju sistema za otplinjavanje centralne plohe, za mjerenje količina i sastava procjednih voda, praćenje monitoringa procjednih voda, za instalaciju pilot uređaja i ekspertize rezultata rada, za ispitivanje stabilnosti deponije i izradu elaborata o mogućnostima njenog proširenja. Program predviđa i izradu projekta izvedbenog stanja za otplinjavanje, kao i izvođenje radova na izgradnji deponije inertnog materijala s reciklažom građevinskog otpada.

Za ove aktivnosti sredstva su utvrđena u budžetu KS na poziciji Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša, saopćeno je iz Pres-službe KS-a. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti