Omerdić: Suficit u budžetu govori da je Vlada TK dobro radila

25.05.2017. 09:33 / Izvor: Akta.ba
Omerdić: Suficit u budžetu govori da je Vlada TK dobro radila

Gutić navodi da je jedan od prioriteta rada vlade u 2016. godini bila i stabilizacija privrednih prilika.

Skupština Tuzlanskog kantona usvojila je Izvještaj o radu Vlade TK za 2016. godinu, u kojem je navedeno da je fokus djelovaja kantonalne vlade bio usmjeren na realizaciji ključnih strateških razvojnih ciljeva, poput osiguranja finansijske stabilnosti Budžeta TK, osiguravanje stabilnosti i prosperiteta razvoja privrede TK i povećanja zapošljavanja.

Premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić izjavio je da je broj zaposlenih na području TK prvi put nakon rata veći od broja nezaposlenih, naglasivši da je u mandatu ove vlade otvoreno 10.000 radnih mjesta.

Po njegovim riječima u fokusu rada ove vlade bila je daljnja stabilizacija i finansijska disciplina, kada je u pitanju Budžet TK.

Tvrdi da je učinjen pozitivan pomak, napomenuvši da akumulirani deficit, koji je prošle godine sa 93 miliona KM smanjen na 60 miliona KM, ove godine iznosi 55 miliona KM.

Gutić navodi da je jedan od prioriteta rada vlade u 2016. godini bila i stabilizacija privrednih prilika, te stvaranje uvjeta za poboljšavanje poslovnog ambijenta.

Riješeno je, kako kaže, nekoliko problema koje su zatečeni prije svega u privrednim subjektima u kojima kantonalna vlada ima većinska vlasnička i upravljačka prava, navodeći primjer Tvornice transportnih uređaja, zatim Tuzla Kvarca, te Rudnika soli Tuzla, koji je oslobođen duga od dva miliona KM zateznih kamata, koje je trebao platiti Elektroprivredi BiH.

Ocijenio je da su se aktivnosti vlade TK odvijale u skladu s planom i programom kojeg su usvojile Vlada i Skupština TK.

Naglasio je da je 85 posto planiranih aktivnosti realizirano, kao i značajan broj aktivnosti koji nisu bile u planu rada a ukazala se potrba za njihovom realizacijom.

"Zadovoljan sam s onim što je Vlada TK uradila u protekloj godini", kaže Gutić, dodavši da neke aktivnosti nisu realizirane, jer nije bilo mogućnosti da se realiziraju zbog neobezbijeđenih novčanih sredstava.

Predsjednik Kluba poslanika SDA u Skupštini TK Mirza Omerdić izjavio je za Fenu da su početkom 2015. godine počele aktivnosti kantonalne vlade prvenstveno na stabilizaciji budžeta TK, na osiguranju likvidnosti, zatim na vraćanju povjerenja institucijama TK, što je nastavljeno u 2016. godini, podsjetivši da tokom 2014. godine kantonalne institucije nisu funkcionirale.

Naglasio  je da su do 2015. godine gotovo sva javna preduzeća bila u gubitku, a u 2016.godini sva su poslovala pozitivno.

"U oblasti poljoprivrede su učinjeni znatni napori, za isplatu poticaja i sustizanju onoga što je kasnilo, čak je došlo do povećanja poticaja, a u energetici su riješene mnoge stvari, i gorući problemi, koji su opterećivali TK", zaključuje Omerdić.

Suficit u Budžetu TK pokazatelj je da je Vlada TK itekako dobro radila u 2016.godini, poručio je.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti