Općina Gradačac u MEG projektu

30.07.2016. 10:45 / Izvor: Akta.ba
Općina Gradačac u MEG projektu

MEG projekat finansira Vlada Švicarske, a za implementaciju je odabran UNDP u Bosni i Hercegovini.

Na prvom sastanku Projektnog odbora Projekta općinskog okolišnog i ekonomskog upravljanja (MEG), predstavljena je lista partnerskih općina i gradova koji će biti podržani u okviru projekta. MEG projekat finansira Vlada Švicarske, a za implementaciju je odabran Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini (BiH). Kao nova inicijativa u oblasti lokalne samouprave, MEG će pružiti podršku lokalnim vlastima kako bi unaprijedile svoje demokratsko upravljanje i osigurale kvalitetno i efikasno pružanje usluga, sa težištem na sektore privrede i okoliša.

"MEG je sveobuhvatan projekat: on je strateški i praktičan; oslanja se na snažnu predanost partnerskih općina i gradova, te istovremeno predstavlja i najveći iznos bespovratnih sredstava koje je Vlada Švicarske osigurala za jedan projekat u BiH. Implementacija ovog projekta predstavlja veliki izazov za sve nas", rekla je Regula Bäbler, savjetnica za lokalnu upravu, migracije i razvoj u Ambasadi Švicarske u BiH.

Projektni odbor je informiran o metodologiji i procesu odabira partnerskih općina i gradova te je upoznat i sa listom od 18 izabranih partnerskih jedinica lokalne samouprave, uključujući: Tešanj, Teslić, Žepče, Bosanska Krupa, Gračanica, Gradiška, Prijedor, Sanski Most, Cazin, Velika Kladuša, Bihać, Doboj, Kalesija, Tuzla, Gradačac, Prnjavor, Kozarska Dubica, i Kostajnica. Ove općine i gradovi će biti grupisani u dva geografska klastera, i to sjeverozapadni, koji uključuje Unsko-sanski kanton i širi region oko Prijedora, te sjeveroistočni koji obuhvata širi region Doboja i Tuzle.

Tokom prve četverogodišnje faze projekta, pružit će se podrška organima lokalne vlasti u unapređenju kvaliteta i dostupnosti javnih usluga i infrastrukture za najmanje 700.000 građana, među kojima su i socijalno najugroženije kategorije stanovništva. Osim toga, planirana je i saradnja sa privatnim sektorom u svrhu podrške otvaranju novih radnih mjesta. Budžet za prvu fazu projekta iznosi približno 21 milion konvertibilnih maraka.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti