Općina Novi Grad i u 2017. penzionere će obradovati sa 50 KM

30.12.2016. 15:55 / Izvor: Akta.ba

Planirana su sredstva za sufinansiranje izgradnje 9. transverzale, saobraćajnice koja će spajati dva dijela općine Novi Grad.

Općina Novi Grad osim što je prepoznata kao jedna od aktivnijih u sprovedbi infrastrukturnih projekata poznata je i po tome da svakodnevno iznalazi načine da građanstvu nastanjenom na njenom području olakša i omogući bolji standard življenja.

Semir Efendić, načelnik Općine Novi Grad na završnoj press konferenciji najavio je kako će općina i u 2017. godini nastaviti da finansijski pomaže nezaposlene, penzionere kao i sve ostale koji se nalaze u stanju neke potrebe.

"Izmjenama i dopunama budžeta za 2016. godinu osigurana su sredstva za penzionere sa najnižim primanjima za njih oko 11.000, koje će općina i ove godine nagraditi sa dodatnih 50 KM uz januarsku penziju", rekao je Efendić.

DODATNA SREDSTVA ZA PORODILJE

Istakao je i da su Nacrtom budžeta planirana sredstva u iznosu od 330.000 KM za smanjenje neujednačenosti naknade za nezaposlene porodilje, kako bi se ublažila razlika u naknadama između zaposlenih i nezaposlenih porodilja.

"Obzirom da zaposlene porodilje imaju mjesečnu naknadu u prosječnom iznosu od oko 406 KM, a nezaposlene 180 KM, Općina će u 2017. godini za svaku nezaposlenu porodilju mjesečno izdvojiti dodatnih po 50 KM", rekao je Efendić.

Jedna novina koja je planirana budžetom jeste izdvajanje oko 100.000 KM za sufinansiranje kamatne stope mladim osobama s područja Novog Grada, koje prvi put rješevaju svoje stambeno pitanje, kao i načina finansiranja sportskih klubova.

"Pored spomenutog naša Općina sveke godine izdvaja oko 350.000 KM za liječenja teško oboljelih. Iako to nije opštinska nadležnost mi kao društveno-dgovorni nastojimo kroz taj naš “fond” pomoći onima kojima pomoć treba", rekao je Efendić.

INFRASTRUKTURNI PROJEKTI​

Ove godine planirana su sredstva za sufinansiranje izgradnje 9. transverzale, saobraćajnice koja će spajati dva dijela općine Novi Grad, od ulice Džemala Bijedića do ulice Safeta Zajke, a planirana su i značajna sredstva za početak  izgradnje sportske dvorane i dodatnih učionica sa drugim sadržajima u OŠ “Umihana Čuvidina” u Boljakovom Potoku.

"Općina će se u 2017. godini bazirati i na razvoj kulturnih objekata. Sada naša zgrada posjeduje i Galeriju koja je opremljena tehnički za realizaciju različitih kulturnih sadržaja. U narednoj godini kuća Hadžihalilovića na Dobrinji konačno će dobiti svoju svrhu kao Centar za kluturu u kojoj će ponuditi zanimljive programske sadržaje, ne samo za stanovnike Dobrinje već I lokalnih naselja pa I općina", rekao je Efendić.

Općina će zajedno sa Ministarstvom za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo u narednoj godini krenuti u izgradnju fiskulturne sale u školi “Mustafa Busuladžić” u Dobroševićima, koja je u proteklom periodu dograđena, a nema fiskulturnu salu.

Najavljen je i nastavak izgradnje Osnovne škole na Aneksu za koju je planirano da se radovi u 2017. godini privedu kraju, kao i izgradnja vodovodne mreže u Naselju heroja Sokolje, gdje će rezervoar na Sokolju povezati sa novoizgrađenom pumpnom stanicom u Briješću. Nastavit će se raditi na uređenju parkovskih površina, unapređenju hortikulturnog uređenja općine, izgradnji dječijih i sportskih igrališta, javne rasvjete, asfaltiranje cesta i drugi projekti koji će doprinjeti poboljšanju uslova življenja stanovnika ove općine. Planirano je svečano otvorenje spomen obilježja u prostoru ispred zgrade općine ali i realizacija zacrtanog idejnog projekta memorijalnog kompleksa na Žući.

I.M.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti