Općina Novi Grad sufinansira zapošljavanje pripravnika

22.03.2017. 08:25 / Izvor: Akta.ba
Općina Novi Grad sufinansira zapošljavanje pripravnika

Općina Novi Grad Sarajevo ove će godine za zapošljavanje pripravnika, zapošljavanje putem prekvalifikacije i dokvalifikacije nezaposlenih osoba.

Općina Novi Grad Sarajevo ove će godine za zapošljavanje pripravnika, zapošljavanje putem prekvalifikacije i dokvalifikacije nezaposlenih osoba za deficitarna zanimanja usmjeriti oko pola miliona KM.

Projekt će se realizirati u saradnji s Javnom ustanovom Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo, a radi se o jednoj od mjera poticaja razvoju privrede i zapošljavanja koju ova lokalna zajednica provodi četvrtu godinu.

Tim povodom načelnik Općine Semir Efendić i direktor Službe za zapošljavanje Midhat Osmanbegović potpisali su memorandum o razumijevanju i saradnji na realizaciji navedenog programa.

Program će biti usmjeren isključivo prema privredi, a sve osobe koje će biti zaposlene kroz ovaj program bit će sa evidencije Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo, odnosno Biroa za zapošljavanje Novi Grad.

Općina će sufinansirati zapošljavanja pripravnika sa visokom i višom stručnom spremom, srednjom stručnom spremom i KV – spremom u privrednim subjektima s područja Novog Grada koji su prošli javni poziv Službe za zapošljavanje KS-a.

Pripravnici sa VSS stručnom spremom mjesečno će primati novčanu naknadu od 600 KM u trajanju od 12 mjeseci, a sa SSS/KV stručnom spremom po 500 KM u trajanju od šest mjeseci.

Kroz ovaj program realizirat će se još dva projekta, u sklopu kojih će Općina sufinansirati šestomjesečnu obuku, prekvalifikaciju i dokvalifikaciju nezaposlenih osoba za zanimanja za kojima su privrednici i strukovni edukativni centri iskazali interes za obukom i zapošljavanjem, kao i projekt zapošljavanja kroz program „Partnerstvom do novih radnih mjesta“, koji će zajednički finansirati Općina Novi Grad i JU Služba za zapošljavanje KS-a.

Općina Novi Grad raspisala je javni poziv poslodavcima da se prijave za učešće u programu obuke, dokvalifikacije i prekvalifikacije nezaposlenih osoba.

Kroz navedene programe trebalo bi biti otvoreno oko 200 novih radnih mjesta u privrednim subjektima s područja Novog Grada, saopćeno je iz Pres službe Općine Novi Grad.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti