Općina Stari Grad dodjeljuje sredstva za start-up biznis

03.03.2017. 10:02 / Izvor: Akta.ba
Općina Stari Grad dodjeljuje sredstva za start-up biznis

Općinsko vijeće Stari Grad utvrdilo je Nacrt pravilnika o dodjeli sredstava za START-UP biznis.

Općinsko vijeće Stari Grad utvrdilo je Nacrt pravilnika o dodjeli sredstava za start-up biznis koji se upućuje u javnu raspravu koja će trajati 15 dana, saopćeno je iz ove općine.

Osnovni cilj Odluke je poticaj preduzetništvu i samozapošljavanju mladih sa područja općine Stari Grad Sarajevo kroz sufinansiranje troškova pokretanja i razvoja vlastitog biznisa.

Bespovratna sredstva u smislu odredaba ovog Pravilnika, čine planirana budžetska sredstva Općine na godišnjem nivou u 100% iznosu koja su namijenjena razvoju preduzetništva mladih i samozapošljavanju kroz start up biznise.

Dodjela bespovratnih sredstava vršiće se u skladu sa Pravilnikom, dok korisnici sredstava mogu biti osobe koji se nalaze na evidenciji nezaposlenih JU Zavod za zapošljavanje Kantona Sarajevo, imaju prebivalište na području općine Stari Grad Sarajevo najmanje 3 godine u kontinuitetu, pripadaju kategoriji mladih starosti do 35 godina, te da će po odobravanju poslovne ideje cregistrovati i razvijati vlastiti biznis na području općine Stari Grad .

Kriteriji za izbor poslovnih projekata su: održivost poslovne ideje, Inovativnost, kvalitet poslovnog plana, prezentacija poslovne ideje, iznos sredstava potrebnih za realizaciju poslovne ideje i mogućnost dodatnog zapošljavanja.

Iznos bespovratnih sredstava po poslovnom planu može iznositi do 33% ukupnog iznosa predviđenog u Budžetu Općine Stari Grad Sarajevo za ovu namjenu. Ukoliko ukupni iznos u budžetu Općine Stari Grad Sarajevo za ovu namjenu prelazi 45.000,00KM, onda je maksimalni iznos bespovratnih sredstava po oslovnom planu 15.000,00KM

U Pravilniku se navodi da će Javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava biti objavljen u jednom od dnevnih listova na području Bosne i Hercegovine, oglansoj tabli JU Zavod za zapošljavanje Kantona Sarajevo u Starom Gradu i na web stranici Općine Stari Grad.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti