Općinama nadležnost izdavanja odobrenja za geološka istraživanja

29.02.2016. 14:19 / Izvor: Akta.ba
Općinama nadležnost izdavanja odobrenja za geološka istraživanja

Odobrenje za geološka istraživanja ubuduće će izdavati općina na čijem području se nalazi istražni prostor, ali ukoliko se taj prostor nalazi na području dviju ili više općina, istraživanje će se vršiti na osnovu odobrenja ministarstva.

Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo usvojili su danas Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o geološkim istraživanjima, što je u interesu za Kanton kao i geološka istraživanja za potrebe sanacije odrona i drugih savremenih egzogenih geoloških procesa.

Ministar privrede KS-a Muharem Šabić je kazao da se ovim izmjenama Zakona prije svega nadležnost za izdavanje odobrenja za detaljna geološka istraživanja prenosi na općinu na čijem području se nalazi istražni prostor, te kojim su u određenim odredbama precizirane obaveze i odgovornosti te druga pitanja.

Istakao je da će odobrenje za geološka istraživanja ubuduće izdavati općina na čijem području se nalazi istražni prostor, ali ukoliko se taj prostor nalazi na području dviju ili više općina, istraživanje će se vršiti na osnovu odobrenja ministarstva.

Javna rasprava će trajati 30 dana, a nakon toga Vlada KS-a će Skupštini podnijeti izvještaj.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti