Općine u borbi protiv kašnjenja u plaćanju u poslovnim transakcijama

22.02.2017. 07:45 / Izvor: Akta.ba
Općine u borbi protiv kašnjenja u plaćanju u poslovnim transakcijama

Usvojen je zaključak da bude podnesena zajednička inicijativa prema Vladi Federacije BiH za izmjene Zakona o finansijskom poslovanju FBiH.

U prostorijama Općine Novo Sarajevo je održan zajednički sastanak predstavnika gradskih općina kojem su, uz domaćina, načelnika Nedžada Koldžu i njegove saradnike, prisustvovali načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić sa saradnicima, načelnik Općine Centar Sarajevo Nedžad Ajnadžić, te predstavnici Kabineta načelnika Općine Stari Grad.

Na sastanku je upriličena kratka prezentacija o neusklađenosti važećeg Zakona o finansijskom poslovanju FBiH, nakon čega je utvrđeno da postojeće odredbe tog zakona nisu u saglasnosti s duhom, ciljem i odredbama Direktive 2011/07/EU Evropskog parlamenta i Vijeća koja je bila osnov za donošenje tog zakona u skladu s preuzetim obavezama BiH po Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju. Neusklađenost se naročito odnosi na tačku 7. člana 12. Zakona koja sadrži odredbe o rokovima ispunjenja novčanih obaveza kada je poduzetnik dužnik, a subjekt javnog prava povjerilac.

S tim u vezi, donesen je zaključak da bude podnesena zajednička inicijativa prema Vladi Federacije BiH za izmjene Zakona o finansijskom poslovanju FBiH radi usklađivanja sa Direktivom 2011/7/EU Evropskog parlamenta i Vijeća Evropske unije o borbi protiv kašnjenja u plaćanju u poslovnim transakcijama od 16. februara 2011.

Predstavnici sarajevskih općina su na jučeršanjem sastanku donijeli i zajednički stav kada je u pitanju Zakon o zaštiti ljudi i materijalnih dobara FBiH, a koji se odnosi na opstanak općinskih službi za civilnu zaštitu, kao i da se nivo sredstava za ove namjene ne smije dovoditi u pitanje, s obzirom na to da se radi o veoma važnoj oblasti za lokalne samouprave.

Također, na sastanku je razmatran i Nacrt zakona o upravljanju zajedničkih dijelova zgrade KS, saopćeno je iz Općine Novo Sarajevo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti