Oporavak od poplava: Uskoro potpisivanje ugovora sa korisnicima donacija

22.07.2015. 08:19 / Izvor: SRNA
Oporavak od poplava: Uskoro potpisivanje ugovora sa korisnicima donacija

U narednih osam dana predviđeno je potpisivanje tripartitnih ugovora sa opštinama i korisnicima donacija u okviru Projekta hitnog oporavka od poplava u BiH /FERP/, čija je ukupna vrijednost oko 3,4 miliona KM.

U narednih osam dana predviđeno je potpisivanje tripartitnih ugovora sa opštinama i korisnicima donacija u okviru Projekta hitnog oporavka od poplava u BiH /FERP/, čija je ukupna vrijednost oko 3,4 miliona KM i finasiran je iz sredstava Svjetske banke kao mjera hitnog oporavka od poplava poljoprivrednih dobara.

U saopštenju Ministarstva raseljenih lica i izbjeglica Federacije BiH podsjeća se da je krajem decembra 2014. godine u dnevnim novinama "Oslobođenje" i "Nezavisne novine", te na veb-stranici ovog ministarstva objavljen javni oglas za dodjelu pomoći licima čija su poljoprivredna dobra uništena usljed elementarnih nepogoda tokom 2014. godine.

Projekat se odnosi na opštine Domaljevac-Šamac, Doboj-Istok, Doboj Jug, Kladanj, Maglaj, Odžak, Olovo, Orašje, Sanski Most, Sapna, Teočak, Tuzla, Zavidovići, Zenica, Žepče i Živinice.

Projekat se odnosi i ona povratnike na području gradova Bijeljina, Doboj i Prijedor, te opština Bratunac, Čelinac, Derventa, Kostajnica, Kozarska Dubica, Lopare, Milići, Modriča, Šamac, Srebrenica i Vukosavlje u Republici Srpskoj.

Na objavljeni javni oglas od decembra prijavilo se 1.169 aplikanata, od kojih je opšte kriterijume ispunilo 653 aplikanta.

Radi realizacije projekta FERP, u dijelu koji se odnosi na dodjelu robe za oporavak poljoprivrede, federalno Ministarstvo raseljenih lica i izbjeglica provelo je kompletnu proceduru izbora krajnjih korisnika, kao i odabira najpovoljnijih dobavljača za odabrane korisnike pomoći.

U saradnji sa opštinama izvršen je obilazak svih 653 aplikanata radi utvrđivanja stvarnog stanja, te je za 444 aplikanta potvrđena opravdanost dodjele i utvrđena vrsta pomoći.

Projektom će biti obuhvaćeno 110 korisnika poljoprivredene mehanizacije sa priključcima, 191 korisnik plastenika od 50 do 300 metara i folijama za plastenike, 63 korisnika sadnica jagodičastog voća i 96 korisnika građevinskog materijala za stajske i pomoćne objekte.

U Republici Srpskoj ima 63 korisnika, a kada je riječ o Federaciji BiH najviše ih je 169 sa prostora Posavskog kantona, zatim Zeničko-dobojskog 155, Tuzlanskog 51 i Unsko-sanskog šest korisnika.

Nakon potpisivanje tripartitnih ugovora sa opštinama i korisnicima donacija trebalo bi početi isporuka donirane robe krajnjim korisnicima.

Sva roba se dodjeljuju kao donacije za oporavak od poplava iz prošle godine, osim poljoprivredne mehanizacije sa priključcima u vrijednosti većoj od 10.000 KM, čiju nabavku korisnici moraju sufinansirati sa 10 odsto.

Projekat se realizuje u saradnji sa Svjetskom bankom, lokalnim zajednicama, a za sutra je predviđeno potpisivanje ugovora za 58 korisnika u opštini Žepče i za 24 korisnika u opštini Maglaj.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti