Ornela Bandić: UniCredit godišnje zaposli 60 novih radnika

30.09.2016. 08:07 / Izvor: Akta.ba
Ornela Bandić: UniCredit godišnje zaposli 60 novih radnika

Ornela Bandić, direktorica Upravljanja ljudskim resursima, govori o tome šta priznanje Najpoželjniji poslodavac predstavlja za UniCredit bank d.d.

U ogromnoj konkurentnosti kompanija važno je da menadžeri svoju firmu pozicioniraju kao idealno radno mjesto gdje svaki kandidat želi da radi i napreduje i to je upravo način na koji će poslodavac privući potencijalne zaposlenike sa izraženim kvalifikacijima, odgovornošću i spremnošću za rad, što je najvažniji preduslov za napredak kompanije. 

O tome šta priznanje Najpoželjniji poslodavac predstavlja za UniCredit bank d.d. kao i o zapošljavanju novih kadrova u periodu koji slijedi, govori Ornela Bandić, direktorica Upravljanja ljudskim resursima.

Koliko zaposlenih trenutno ima Vaša kompanija?

- 1230 radnika

Da li do kraja 2016. godine planirate zapošljavanje i u kojem obimu? Da li ste u prvom polugodištu 2016. godine zapošljavali nove kadrove  i u kojem broju?

- Zapošljavanje novih radnika planiramo u skladu sa potrebama i zahtjevima naših organizacijskih dijelova, a u prosjeku na razini godine zaposlimo 60 novih radnika. U samom procesu pribavljanja i selekcije novih radnika, nastojimo privući one koji su usmjereni na daljnji rast i razvoj i koji su spremni odgovoriti na nove izazove i stalne promjene na tržištu koje sa sobom nose digitalizacija i globalizacija tržišta.

Da li na tržištu rada BiH pronalazite kadrove koji imaju potrebna znanja i vještine za obavljanje poslova, ili u okviru kompanije dodatno morate raditi na edukaciji radnika?

- Većinom smo usmjereni na izgradnju vlastitih potencijala. Kroz selekciju pribavljamo radnike koji imaju potencijal za rast i razvoj, ne nužno i već razvijena znanja i vještine, iako u određenim slučajevima i dijelovima Banke trebamo razmišljati i o već izgrađenim potencijalima, primjerice IT stručnjaci, stručnjaci iz područja modeliranja i controllinga. Gradimo, ne samo brand Banke, već i brand svakog radnika kroz kontinuirano ulaganje u njihov daljnji rast i razvoj te sudjelovanje u razvojnim programima Banke i Grupe. 

Upravljanje ljudskim resursom jedna je od naših strateških odrednica, stoga ulažemo trajne napore u razvoj naših radnika i kreiranje motivirajućeg radnog okruženja. U konačnici ovo rezultira pozitivnim učinkom na naše klijente i zajednicu u kojoj djelujemo. 

Koliko je brand poslodavca i sveukupna briga o zaposlenicima važna za privlačenje novih i zadržavanje postojećih kadrova? 

- Svjesni važnosti branda poslodavca kontinuirano radimo na njegovom  jačanju, kako eksterno na tržištu, tako i interno među našim radnicima, kroz pravovremeno prepoznavanje potreba naših radnika i klijenata, te dobru suradnju, a sve s ciljem podizanja njihovog zadovoljstva. 

Drago nam je da smo uspjeli izgraditi imidž uspješnog i atraktivnog poslodavca, koji prepoznaju naši postojeći i budući radnici. 

Šta biste istaknuli kao najvažniju prednost Vaše kompanije kada je u pitanju odnos prema zaposlenima, šta vas to izdvaja od ostalih poslodavaca?

- UniCredit Bank kod svojih radnika prije svega potiče kulturu učenja. U tom smislu našim zaposlenicima pružamo mogućnosti i uvjete za razvoj karijere planskim pristupom, koji je zasnovan na potrebama organizacijskih jedinica i izazovima sve većeg i složenijeg tržišta.

U UniCreditu vjerujemo da ljudi mogu i žele učiti, te da je učenje cjeloživotno iskustvo, koje doprinosi profesionalnom i osobnom razvoju. Preduvjetom za učenje i razvoj smatramo svijest o sebi i odgovornost za osobni razvoj. 

Druga bitna odrednica u našoj strategiji upravljanja ljudskim resursom je da podržavamo multinacionalnost i multikulturalnost što pokreće naše inovacije i stvaranje vrijednosti za naše klijente i radnike. Uklanjamo barijere među državama kroz brojne programe, koji ne samo da promoviraju naše temeljne vrijednosti i model kompetencija, nego također pomažu u stvaranju budućih lidera i ambasadora UniCredit-a.

Šta za Vašu kompaniju znači priznanje Najpoželjniji poslodavac?

- Priznanje najpoželjniji poslodavac je potvrda našeg ustrajnog rada i posvećenosti razumijevanju potreba naših radnika i klijenata. Svjesni smo odgovornosti, koju ovo priznanje nosi te stoga nastojimo zadržati ovu poziciju kroz uspostavljanje dugoročne suradnje i osiguranje visokog zadovoljstva naših klijenata i radnika.  

Posao.ba

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti