Osnivanje podružnice stranog pravnog lica na teritoriji FBiH

02.02.2017. 08:33 / Izvor: Akta.ba
Osnivanje podružnice stranog pravnog lica na teritoriji FBiH

U skladu sa Zakonom o privrednim društvima ("Sl. novine FBiH", br. 81/15), stranim pravnim licima je omogućeno osnivanje podružnica na teritoriji FBiH.

U skladu sa Zakonom o privrednim društvima ("Sl. novine FBiH", br. 81/15), stranim pravnim licima je omogućeno osnivanje podružnica na teritoriji FBiH. Iako je Zakon o privrednim društvima bio predvidio takvu mogućnost, strana pravna lica nisu bila u mogućnosti u praksi izvršiti registraciju podružnica na teritoriji FBiH, usljed tehničkih implikacija, tj. nedostatka odgovarajućeg softvera kod nadležnih registarskih sudova.

Međutim, prema najnovijim informacijama, navedeni tehnički nedostatak je riješen, te je sada moguće izvršiti registraciju podružnice stranog pravnog lica na teritoriji FBiH, odnosno izvršiti upis iste u nadležni sudski registar.

U tom kontekstu ističemo i obavezu rezidentnih poreznih obveznika u FBiH, propisanu Pravilnikom o primjeni Zakona o porezu na dobit („Sl. novine FBiH“, br. 88/16), da pisanim putem obavijeste Poreznu upravu FBiH o uspostavljanju poslovne saradnje sa nerezidentnim pravnim osobama, u slučaju kada nerezidentna pravna osoba ima poslovnu jedinicu, odnosno stalno mjesto poslovanja na teritoriji FBiH, navode iz Deloitte-a.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti