Oštrija kontrola poslodavaca u RS-u: Kazne i do 20.000 KM

19.01.2017. 12:00 / Izvor: Akta.ba
Oštrija kontrola poslodavaca u RS-u: Kazne i do 20.000 KM

Zbog počinjenih prekršaja izdat je 781 prekršajni nalog u vrijednosti od 1.615.900 KM.

U januaru prošle godine u Republici Srpskoj stupio je na snagu novi Zakon o radu kojim su nezadovoljni poslodavci jer je kako kažu više donio negativnih posljedica, te očekuju ubrzo Izmjene i dopuna Zakona o radu.

Predsjednica Saveza sidnikata Republike Srpske Ranka Mišić u nekoliko navrata je ponovila da je jedini cilj njegovog donošenja bio smanjenje radničkih prava. Sa druge strane za ministra rada Milenka Savanovića efekti novog zakona koji reguliše radnička prava su pozitivni.

781 PREKRŠAJNI NALOG

I dok poslodavci, radnici i sindikati negoduju Inspekcija rada zadužena za poštovanje Zakona o radu mora da radi svoj posao. U Republičkoj upravi za inspekcijske poslove za poslovni portal Akta.ba su kazali kako je inspekcija rada u 2016. godini izvršila 5.833 kontrola i u 1.895 kontrola ili 32 posto su utvrđene razne vrste nedostataka, zbog čega je poslodavcima izrečeno 1.518 upravnih mjera kojima je naloženo otklanjanje nedostataka. Zbog počinjenih prekršaja izdat je 781 prekršajni nalog u vrijednosti od 1.615.900 KM, dok su nadležnim sudovima podnešena 73 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka.

Kako kažu u oblasti radnih odnosa utvrđene nepravilnosti su se najčešće odnosile na obračun i rokove isplate plata i naknada plata, zaključivanje i primjenu ugovora o radu, otkaz ugovora o radu, utvrđivanje otkaznog roka i prava na otpremninu, radno vrijeme i drugo.

Dalje navode, da su se u oblasti zaštite na radu nepravilnosti najčešće odnosile na propuste u pogledu organizacije i sprovođenja mjera zaštite na radu, primjenu preventivnih mjera, osposobljenost radnika, te propuste u pridržavanju i sprovođenju tehničkih normi zaštite na radu.

"Inspekcija primarno nastoji preduzimati korektivne mjere koje će rezulturati ostvarivanjem prava radnika i usklađivanjem poslovanja subjekta sa zakonskim normama, na način da rješenjem nalažu poslodavcu izvršenje potrebnih radnji kako bi se utvrđene nepravilnosti otklonile. Kao što se može vidjeti iz statističkih podataka o radu inspekcije rada u 2016. godini, 64 posto mjera koje su izrekli inspektori su preventivnog i korektivnog karaktera. Međutim, u slučajevima tendencioznog kršenja zakona inspektori preduzimaju prekršajne mjere izricanjem novčanih kazni i podnošenjem prekršajnih prijava", kažu u Inspektoratu RS-a.

Posmatrano nekoliko godina unazad možemo uočiti blagi pad procenta kontrola sa utvrđenim nepravilnostima u oblasti nadzora inspekcije rada koji je 2011. godine iznosio 36 posto, 2013. godine se smanjio na 34 posto, a 2016. godine na 32 posto.

Tokom kontrola Inspekcija rada je u 2016. godini kod poslodavaca zatekla 698 radnika koji nisu imali zaključen ugovor o radu i nisu bili prijavljeni na obavezne vidove osiguranja. U odnosu na 2015. godinu kada je na radu zatečeno 970 radnika koji nisu imali zaključen ugovor o radu, evidentno je da je taj broj smanjen u 2016. godini, a što se može dovesti u vezi u sa oštrijom kaznenom politikom koja je definisana Zakonom o radu koji je stupio na snagu početkom 2016. godine, ali i u vezu sa izmjenama drugih zakona kojima su proširena ovlašćenja inspektora.

"Izmjenama i dopunama Zakona o inspekcijama inspektorima su data dodatna ovlaštenja. Do sada je kontrolu prijavljivanje radnika vršila samo inspekcija rada, a sada svi inspektori Inspektorata Republike Srpske (prosvjetni, zdravstveni, saobraćajni....) mogu kontrolisati prijavljivanje radnika u oblasti u kojoj vrše nadzor. Izmjene zakona stupile su na snagu u junu prošle godine, nakon čega je izvršeno prilagođavanje Inspekcijskog informacionog sistema i inspekcijskih lista provjera za primjenu novih ovlaštenja", istaknuli su u Inspektoratu.

Takođe, izmjenama zakona ovlaštenje da kontrolišu prijavljivanje radnika dobili su i inspektori Poreske uprave Republike Srpske i inspektori Republičke uprave za igre na sreću, čime je dodatno pojačana kontrola kod poslodavaca.

POVEĆANI IZNOSI KAZNI

Predstavnici ove tri uprave formirali su i Koordinaciono tijelo radi koordinacije aktivnosti koje provode inspektori ove tri uprave, tako da ne dolazi do dupliranja kontrola. Vrši se sedmično planiranje kontrola, a planovi se paralelno sinhronizuju. Upravne organizacije po potrebi vrše zajedničke kontrole sa ciljem što efikasnijeg otkrivanja rada na crno i uplate doprinosa.

Takođe, izmjenama i dopunama Zakona o poreskom postupku, koji je u neposrednoj nadležnosti Poreske uprave Republike Srpske, a koji je stupio na snagu sredinom juna prošle godine, propisano je da prijavu za registraciju u Jedinistveni sistem obveznika doprinosa podnosi uplatilac doprinosa (poslodavac) najkasnije jedan dan prije stupanja zaposlenog na rad kod poslodavca, navedenog u ugovoru o radu ili drugom aktu na osnovu kojeg se zasniva radni odnos, čime se značajno smanjuju mogućnost potencijalnih manipulacija od strane poslodavaca.

Novim Zakonom o radu povećani su iznosi kazni ukoliko poslodavac primi na rad radnika, a da prethodno nije zaključio sa njim ugovor o radu i nije ga prijavio na obavezne vidove osiguranja i iznose od 5.000 KM do 20.000 KM za poslodavca, od 500 KM do 2.000 KM za odgovorno lice kod poslodavca i od 2.000 KM do 7.000 KM za poslodavca fizičko lice.

"Važno je naglasiti da je novim Zakonomo radu u članu 34. propisano da se ugovor o radu zaključuje prije stupanja radnika na rad, te ukoliko poslodavac sa radnikom ne zaključi ugovor o radu, smatra se da je radnik zasnovao radni odnos na neodređeno vrijeme danom stupanja na rad", navode iz Inspektorata, dodajući kako je suzbijanje rada na crno i sive ekonomije i dalje ostaje prioritet rada inspekcije.

Pored redovnih planiranih kontrola, vrše se i vanredne kontrole po prijavama, a inspekcija rada postupa po svakoj pojedinačnoj prijavi. Kaću kako u Inspektoratu organizuju rad u popodnevnim smjenama, u radne dane, ali i dane vikenda, kao i zajedničke kontrole sa drugim organima kao što su Poreska uprava Republike Srpske i MUP.

"Uvijek koristimo priliku da putem medija pozovemo radnike da nas obavijeste koji su to poslodavci koji krše prava radnika kako bismo mogli pravovremeno reagovati, jer moramo imati na umu i da je broj inspektora rada ograničen."

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti