Otvoren GRAPOS-EXPO: Gračanica idućih pet dana centar poduzetništva

18.04.2017. 12:50 / Izvor: Akta.ba
Otvoren GRAPOS-EXPO: Gračanica idućih pet dana centar poduzetništva
OTVORI GALERIJU

Prvog dana sajma planirana je panel diskusija ''Poslovno okruženje u funkciji razvoja poduzetništva i MSP'' i radionica ''Zašto postati poduzetnik''.

Više od 300 izlagača iz države i svijeta učestvuje na osmom Međunarodnom sajmu poduzetništva i obrta ''GRAPOS-EXPO’’ koji je danas svečano otvoren u Gračanici i trajat će narednih pet dana.

Nedžad Nuhanović, direktor sajma istakao je da će sa ovogodišnjeg sajma odaslati snažnu poruku da perspetktiva i  razvoj jedne zemlje i regiona ponajviše zavisi od stabilnosti privrednog razvoja.

"Ovogodišnji Grapos - Expo će potaknuti brojne investitore i izlagače koji imaju poslovne ideje da ulažu ne samo u ovaj kraj, već i cijelo privredno bh. okruženje", kazao je Nuhanović. Dodao je da sajmu prisustvuje više od 300 kompanija iz BiH, Hrvatske, Italije i Njemačke iz drvnog, metalnog, poljoprivrednog, građevinskog sektora, te sektora turizma, starih zanata i obrta i uslužnih djelatnosti.

"Ovaj podatak govori da se sajam ozbiljno približava vodećim sajmovima u ovom dijelu Evrope", istakao je direktor sajma. 

Koliko je sajam značajan za jednu od najrazvijenijih općina u BIH na otvaranju sajma govorio je načelnik Gračanice Nusret Helić.

"Gračanica će narednih dana biti centar poduzetništva i biznisa u našoj zemlji i domaćin mnogim privrednicima i delegacijama. Pokazat ćemo da sintagma Gračanica - grad biznisa i poduzetništva nije bez pokrića", kazao je načelnik, dodajući da iz godine u godinu bilježe bolje rezultate u organizaciji sajma i da će i ove godine opravdati očekivanja.

Bego Gutić, premijer Tuzlanskog kantona, kazao je da sajam za ovaj kanton predstavlja praznik koji je uz poduzetništvo zaštitni znak Gračanice. 

Bakir Izetbegović je izrazio zadovoljstvo da se u Gračanici vodi briga o onome što je za napredak države, ono najbitnije za razvoj privrede.

"Poduzetnički duh, duh nadmetanja, truda i zalaganja potreban je svima u BiH. Potencijal za inovacije, spremnost na rizik i upornost u ostvarivanju zacrtanih ciljeva su jedini put ka dimaničnom okruženju konkurentnosti koju donosi budućnost urbaniziranog svijeta", kazao je Izetbegović.

Istakao je da su mala i srednja preduzeća kojima je sajam posvećen okosnica takvog razvoja. Dodao je da mikro, mala i srednja preduzeća predstavljaju 99 posto svih preduzeća u Evropskoj uniji u kojima su deseci miliona zaposlenih.

Inače, prvog dana sajma planirana je panel diskusija ''Poslovno okruženje u funkciji razvoja poduzetništva i MSP'' i radionica ''Zašto postati poduzetnik'' u organizaciji Fondacije tuzlanske zajednice i Ministarstva razvoja i poduzetništva TK-a.

Ministarstvo razvoja i poduzetništva Tuzlanskog kantona u sklopu sajma će, u saradnji s Općinom i BOMS EXPO d.o.o. Gračanica organizirati niz aktivnosti čiji je cilj povezivanje privrednih subjekata i drugih relevantnih aktera, te unapređenje dijaloga i razmjena iskustava kao i promicanje poduzetničkog duha.

Sajam na istoj lokaciji kao i ranijih godina organizuju BOMS-expo i Općina Gračanica, uz pokroviteljstvo Vijeća ministara BiH, Vlade Federacije BiH i Vlade Tuzlanskog kantona.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti