Otvoren prvi BIT Alliance Lab u BiH

07.03.2017. 15:32 / Izvor: Akta.ba

Alijansa softver kompanija u BiH u misiji unapređenja formalnog obrazovanja.

Šta nastaje kada bismo spojili nauku i poduzetništvo u cilju odgovora na realne tržišne potrebe i  tendenciju obaranja negativne statistike Zavoda za zapošljavanje?

Odgovor nude udruženje BIT Alijansa i Elektrotehnički fakultet u Sarajevu, u vidu jedinstvene i savremene laboratorije nazvane, BIT Alliance Lab.

BIT Alliance Lab, uspješan je primjer saradnje softver kompanija i obrazovnih ustanova u BiH, sa zajedničkim ciljem, a to je rad na razvoju kompetencija koje nedostaju studentima, budućim softver inžinjerima. Kroz dodatnu edukaciju uz formalno obrazovanje koje posjeduju, studenti će imati priliku unaprijediti dosadašnja znanja i iskustva, te steći nova, potrebna za buduće zaposlenje.

"Sretan sam jer trenutna postava ETF-a sa dekanom Samimom Konjicijom ima veliku želju da približi studentima realnu sliku budućnosti, onoga što ih čeka nakon završetka fakulteta, a nama je važno da imamo tu poveznicu između fakulteta i industrije kako bi studenti bolje mogli razumjeti šta ih čeka u realnom sektoru. Ono što je veoma bitno, jeste da će pored predavanja, studenti imati priliku razgovarati sa ljudima iz softver industrije. Upravo je ovo razlog zbog čega je i osnovana BIT Alijansa, zbog podrške, jačanja i promocije softver industrije u Bosni i Hercegovine", izjavio je Haris Memić, predsjednik BIT Alijanse.

BIT Alliance Lab je odličan primjer dodatne edukacije za studente, van okvira nastavnog plana i programa. Stoga je saradnja BIT Alijanse i Elektrotehničkog fakulteta bila prirodan i logičan slijed događaja i prema riječima dekana Elektrotehničkog fakulteta, nastavit će se na obostrano zadovoljstvo.

"Bit Alliance Lab predstavlja rezultat partnerstva između BIT Alijanse i Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Iako je  otvaranje ove laboratorije samo po sebi značajan događaj, kako za naše studente, tako i za sve druge koji će imati priliku za usavršavanje, drago mi je da mogu najaviti i nove aktivnosti. Zahvaljujući izvrsnoj saradnji koju imamo sa članicama BIT Alijanse već duže vrijeme, finaliziramo proceduru pokretanja novog studijskog programa iz softver inžinjeringa, te pripremamo realizaciju niza radionica fokusiranih na savladavanje savremenih tehnologija", kazao je Samim Konjicija, dekan Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu.

Svojim zalaganjem i investiranjem u dodatnu edukaciju mladih, BIT Alijansa stavlja svoj potpis na potvrdu misije unapređenja formalnog obrazovanja. Najznačajnija potvrda dolazi od samih studenata.

"U ime svih studenata zahvaljujem se udruženju BIT Alijansa što je omogućila dodatne prostorije i što podržava obrazovanje mladih ljudi i pripremu za konkurentno tržište rada. Ovo je izuzetna prilika za sve studente koji vole istraživati i žele proširiti svoje znanje. Sigurna sam da će nam biti od velike koristi, kao i znanja koja će nesebično podijeliti sa nama u sklopu radionica", izjavila je Nejra Bahtić predsjednica Udruženja studenata EESTEC.

Ovo nije jedini BIT Alliance Lab koji BIT Alijansa planira realizirati.

"U planu nam je otvaranje slične laboratorije na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu, koja je namijenjena studentima za usavršavanje u softver developmentu", dodao je Memić.

Otvaranje ovakvih laboratorija je samo prvi korak ka ostvarenju zacrtanog plana za perspektivniju budućnost mladih u Bosni i Hercegovini. BIT Alliance Lab svijetli je primjer uspješne saradnje domaćih softver kompanija i obrazovnih institucija, koja će se nastaviti kroz implementaciju sličnih projekata.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti