Otvoren Prvi poslovni skup kozaračke dijaspore​​

25.07.2017. 13:30 / Izvor: SRNA
Otvoren Prvi poslovni skup kozaračke dijaspore​​

Predsjednik Biznis centra Kozarac Jusuf Arifagić rekao je da je krajnje vrijeme za stimulisanje dijaspore za investiranje.

U Kamičanima kod Prijedora danas je otvoren Prvi poslovni skup kozaračke dijaspore čiji je cilj da se ljudima porijeklom iz ovog kraja koji žive u inostranstvu pokuša prikazati da se u BiH može uspješno ulagati. 

Predsjednik Biznis centra Kozarac Jusuf Arifagić rekao je da je krajnje vrijeme za stimulisanje dijaspore za investiranje i poslovnu saradnju domaćih i kompanija čiji su vlasnici ili u kojima rade članovi zajednice dijaspore BiH.

"Prepreke koje imamo uglavnom su administrativne i u okviru ovog biznis centra želimo da svima budemo logistika i da ti problemi u vezi sa pravnom sigurnošću ulaganja budu što brže prevaziđeni", istakao je Arifagić, otvarajući skup u Etno-selu "BK Oaza". 

On je naveo da će akcenat ovog okupljanja potencijalnih ulagača biti na predstavljanju investicione ponude grada Prijedora, konceptu rada Biznis centra Kozarac, podršci donatorske zajednice pri involviranju dijaspore u ekonomski razvoj BiH, te primjerima dobre prakse već realizovanih investicija iz dijaspore na području Prijedora. 

Načelnik gradskog Odjeljenja za privredu i poljoprivredu Rade Rosić rekao je da Prijedor ima veliku dijasporu, čije je uključivanje u ekonomski razvoj grada značajno.

"Taj kapacitet je prepoznat i integralnom strategijom ekonomskog razvoja koja se sprovodi kroz više desetina projekata radi povezivanja poslovnih partnera iz inostranstva na lokalnom nivou", naveo je Rosić.

On je istakao da u Prijedoru postoje primjeri dobre prakse i desetak velikih investitora koji već duže rade i pozitivno posluju.

Šef Misije USAID u BiH Patrik Dafi rekao je da BiH ima dosta potencijala, te da su potrebne investicije da bi se oni pokrenuli u pravim rukama.

On je naglasio da je današnji skup podrška mobilizaciji resursa BiH u funkciji investiranja dijaspore u rodni kraj.

"Podatak da svaki dolar koji je direktno iz stranih investicija ušao u BiH prati sedam dolara koji su došli iz dijaspore predstavlja ogroman potencijal koji treba iskoristiti. Biznis centar je dokaz da su ga osnovali ljudi koji su uspjeli u biznisu. Oni su primjer investitora koji su se vratili i naučili kako da vode posao i šta je sve potrebno da se bude uspješan u BiH", naglasio je Dafi.

Konferenciju je organizovao Biznis centar Kozarac u saradnji sa Grupacijom "Naša perspektiva" i gradom Prijedorom.

Skup je podržan u okviru projekta "Uključivanje bh. dijaspore u ekonomski razvoj", koji finansira USAID, te projekta "Uvrštavanje koncepta migracija i razvoja u relevantne politike, planove i aktivnosti u BiH: Dijaspora za razvoj", koji je zajednička inicijativa Ministarstva ljudskih prava i izbjeglica, Ambasade Švajcarske, UNDP-a i Međunarodne organizacije za migracije.

Dijaspora se već dokazala kao uspješan investitor u Bosnu i Hercegovinu, što potvrđuju neke od najznačajnijih investicija u BiH, realizovane upravo od strane naše dijaspore. Ipak, činjenica je da je razvojni  potencijal bh. dijaspore i dalje uglavnom neiskorišten. Prepoznajući te potencijale, FIPA je i na ovom skupu prisutnima u bilateralnim susretima predstavila prednosti i uslove ulaganja u BiH, kao i konkretne projekte za ulaganja u našu zemlju.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti