Otvoren sajam u Mostaru: Ove godine 800 izlagača iz 30 zemalja

04.04.2017. 13:06 / Izvor: Akta.ba
Otvoren sajam u Mostaru: Ove godine 800 izlagača iz 30 zemalja
OTVORI GALERIJU

Ovogodišnja zemlja partner je Republika Hrvatska, čiji je predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković otvorio ovu petodnevnu gospodarsku manifestaciju.

Dvadeseti Međunarodni sajam gospodarstva - Mostar 2017. ove godine okupio je 800 izlagača iz 30 zemalja. Ovogodišnja zemlja partner je Republika Hrvatska, čiji je predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković otvorio ovogodišnju petodnevnu gospodarsku manifestaciju.

On je istaknuo da je BiH u prošloj godini bila šesti trgovinski partner Hrvatske, a Hrvatska BiH prvi.

'Smatramo da ukupna vanjskotrgovinska razmjena od 1,8 milijardi eura u prošloj godiniu ima odličnu perspektivu daljeg dinamiziranja. Tome će pridonijeti i potpisivanje protokola o Sporazumu o stabilizaciju i pridruživanju koji će omogućiti daljnju liberalizaciju trgovini i koju će, nadam se, iskorisiti svi gospodarski subjekti'', kazao je on,.

Naglasio je da je 20 posto od ukupnih stranih ulaganja otišlo u BiH što navodi pokazuje da je to za njih važno tržište.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić koji je kazao da, iako su sajamske aktivnosti u regiji u krizi, Mostarski sajam iz godine u godinu napreduje.

''Mostar kao grad može biti ponosan na ovakvu manifestaciju. Mostar je središte cijele regije i jeste grad koji zaslužuje da bude jedan od ključnih simbola po svom kulturološkom i gospodarskom zajedništvu'', kazao je Ivanić.

Prisutnima su se obratilii direktorica Mostarskog sajma Dalfina Bošnjak i gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić koji su poželjeli dobrodošlicu gostima.

Svečanosti otvaranja nazočili su i drugi brojni državnici iz regije i svijeta, među ostalima, premijer Srbije Aleksandar Vučić, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović te zamjenik ministra poljoprivrede Kine Qu Dongyu. 

Sastavni dio ovogodišnjeg Mostarskog sajma su i njegove dvije tradicionalne podsajamske manifestacije: Sajam turizma na kojem se predstavljaju autohtona domaća vina i turistički potencijali te Sajam knjige i grafičke industrije.

Na njemu se održava dvodneva konferencija Inicijative 16+1 "Jedan pojas – jedan put", na kojemu će sudjelovati predstavnici 16 zemalja jugoistočne Europe i Kine.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović je tom prilikom rekao da je ovo odlična prilika za naše vinare jer Narodna Republika Kina godišnje uveze vina iz cijelog svijeta u iznosu od tri milijarde eura.

Danas je u sklopu manifestacije prisutno 10 zemalja tog regiona, a prisutni su i važni distributeri vina iz Kine.

"Suština je da u ovom regionu proizvodimo kvalitetna vina po europskom standardu, s geografskim podrijetlom, da imamo jedan logistički centar u regionu, da imamo poznatog kupca u Kini i da vino s prostora ovog regiona izvozimo u NR Kinu", kazao je Šarović.

On je zajedno sa zamjenikom ministra poljoprivrede NR Kine Qu Dongyuom obišao štand projekta 16+1 te naglasio da je sajam gospodarstva u Mostaru dobra prilika da se iskoriste mogućnosti za uspostavu međusobne suradnje.

D.K.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti