Otvorena granica između Srbije i Hrvatske

26.09.2015. 08:20 / Izvor: Akta.ba
Otvorena granica između Srbije i Hrvatske

Granični prijelazi Bajakovo i Tovarnik otvoreni su za sav promet bez ikakvih ograničenja.Svi automobili bez obzira na registracije mogu ući u Hrvatsku.

Granični prijelazi Bajakovo i Tovarnik otvoreni su jučer za sav promet bez ikakvih ograničenja, priopćilo je Ministarstvo unutarnjih poslova Hrvatske.

"U 17 sati je izrvšena deblokada granice. Svi automobili bez obzira na registracije mogu ući u Hrvatsku", naveo je hrvatski ministar policije Ranko Ostojić, prenose hrvatski mediji.

Prije toga Europska komisija je od Hrvatske tražila hitna objašnjenja u vezi s blokadom granice sa Srbijom jer njezine prve procjene ukazuju na "ozbiljna pitanja u vezi s kompatibilnošću sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju između EU-a i Srbije i s carinskom unijom - izjavila je jučer glasnogovornica Komisije Maja Kocijančič.

Navodeći da je visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini pozvala konstruktivan pristup koji će omogućiti rješavanje problema i nastavak trgovačke razmjene ističe da u tom kontekstu Evropska komisija hitno traži objašnjenja od hrvatskih vlasti. 

Ona je ponovila stajalište Europske komisije da zatvaranje granica nije rješenje, da se problem izbjeglica mora "rješavati kolektivno i regionalno" i da to ne "smije imati neproporcionalni, diskriminatorni učinak na trgovinu i promet".

Također je rekla da su u tijeku intenzivni kontakti i sa Hrvatskom i Srbijom te da je Mogherini u petak ujutro o tome razgovorala s premijerima Zoranom Milanovićem i Aleksandrom Vučićem.

Hrvatska je blokirala granicu prema Srbiji jer Beograd organizirano šalje sve izbjeglice na granicu s Hrvatskom, dok nitko ne prelazi granicu između Srbije i Mađarske.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti