Pacijenti će se moći besplatno liječiti u privatnim klinikama

07.10.2016. 14:38 / Izvor: Akta.ba
Pacijenti će se moći besplatno liječiti u privatnim klinikama

Novi koncept reorganizacije zdravstvenih ustanova ima osnovni cilj povećanje kvalitete zdravstvenih usluga.

Vlada Kantona Sarajevo je uvrdila Prijedlog odluke o usvajanju Plana restruktuiranja zdravstvene djelatnosti i reorganizacije zdravstvenih ustanova u Kantonu Sarajevo.

Ocjenjujući ovaj dokument važnim i nužnim za pokretanje suštinskih reformskih procesa, iz Ministarstva zdravstva je naglašeno da se do njega došlo nakon detaljne analize svih zdravstvenih ustanova u javnom sektoru, koja je dala sliku raspoloživih kadrova, oprema i prostora  u javnom zdravstvu, uvid u finansiranje i poslovanje ustanova.

Vrlo izraženo nezadovoljstvo stanovništva kvalitetom zdravstvene zaštite, neuređen sistem dostupnosti i blagovremenosti, neprihvatljivo duge liste čekanja i za relativno banalne preglede, sve su to pokazatelji da su reforme u ovoj oblasti već odavno bile nužne:

"Model finansiranja ustanova bez jasnih kriterija na bazi paušala smatramo zastarjelim i nefunkcionalnim. Kada tome dodamo i nenamjensko trošenje tih sredstava, bez kontrole, upošljavanje kadrova bez jasne selekcije i suštinskih potreba pružanja zdravstvene zaštite jasno nam govori da se ove prakse moraju mijenjati", naglasila je ministrica zdravstva Zilha Ademaj u svom izlaganju prilikom razmatranja ovog dokumenta.

Sve ustanove će kroz svoje statute i druge osnivačke akte morati uskladiti svoje djelatnosti sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti u FBiH, biće donesena nova odluka o standardima i normativima kako bi se u 2017. godini krenulo sa novim načinom finansiranja na osnovu sveobuhvatnog Programa zdravstvene zaštite za 2017 godinu.

Novi koncept reorganizacije zdravstvenih ustanova ima osnovni cilj povećanje kvalitete zdravstvenih usluga i ukidanje stalnih listi čekanja kako bi pacijenti tačno znali gdje i kada mogu dobiti određenu zdravstvenu uslugu.

Planom je predviđeno da u domovima zdravlja bude objedinjena i smještena kompletna porodična medicina, a da specijalističko konsultativna zaštita organizaciono pripadne Općoj bolnici "Prim.dr. Abdulah Nakaš". Kako ona mora biti dostupna građanima na općinama njihovog prebivališta, i dalje bi bila smještena u prostorijama domova zdravlja, ali bi organizaciono pripadala ovoj bolnici.

Promjene su predviđene i u djelu ustanova koje se bave zdravstvenom zaštitom pojedinih kategorija stanovništva, kao što su studenti, pripadnici MUP-a, zaštita žena, zatim oblast medicine rada, u smislu njihovog uključivanja ili u domove zdravlja ili Opću bolnicu, zavisno o kojem nivou zdravstvene zaštiti je riječ.

Nužno je izvršiti razgraničenje djelatnosti između Kliničkog centra i Opće bolnice, gdje prvoj ustanovi pripada kompletna tercijarna zaštita, dok najveći dio sekundarne ostaje u Općoj bolnici. Promjene su predviđene i u Stomatološkom fakultetu sa klinikama kada je riječ o samoj djelatnosti i finansiranju. Funkcija Hitne pomoći nastavlja svoje djelovanje po dosadašnjim principima uz nužnost rješavanja preciznog puta zbrinjavanja pacijenta po pitanju njegovog urgentnog zbrinjavanja.

Privatnim zdravstvenim ustanovama bila bi ponuđena mogućnost da se pod jednakim uslovima finansiraju iz javnih sredstava i svoje usluge ponude zdravstveno osiguranim pacijentima,  uz uslov da imaju stalno uposleni kadar.

Ministarstvo zdravstva će donijeti akcioni plan za realizaciju ovog dokumenta kojim će se definisati nosioci aktivnosti, rokovi izvršenja i implementacija predviđenih mjera, uz obavezu ustanova koje su obuhvaćene reorganizacijom da donesu svoje operativne planove.

O Planu restruktuiranja zdravstvene djelatnosti i reorganizacije zdravstvenih ustanova u Kantonu Sarajevo konačnu riječ imat će Skupština Kantona Sarajevo kada će i javnosti biti predočeno više infomacija o njegovom sadržaju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti