Pare od MMF-a stižu do kraja godine

11.07.2016. 08:19 / Izvor: Nezavisne novine
Pare od MMF-a stižu do kraja godine

Pismo namjere BiH prema Međunarodnom monetarnom fondu biće potpisano najdalje do septembra.

Pismo namjere BiH prema Međunarodnom monetarnom fondu biće potpisano najdalje do septembra, jer vlasti RS i FBiH, nažalost, nemaju drugu alternativu, osim da se zadužuju po daleko skupljim uslovima, što nije u interesu ni jednih ni drugih, saznaju „Nezavisne“.

 "Do kraja decembra, a možda i prije toga, prva tranša MMF-a će stići u BiH jer vlasti jednostavno nemaju drugog izbora. Odluka da se ne potpiše pismo namjere je privremena i to je svima jasno", ispričao je izvor "Nezavisnih" blizak vlastima na nivou BiH, ističući da situacija u entitetskim budžetima nije sjajna.

Da kase entiteta imaju velikih problema s nedostatkom novca, potvrđuje i Vjekoslav Bevanda, ministar finansija i trezora BiH, koji je za odluku Fadila Novalića, premijera FBiH, i Denisa Zvizdića, predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, rekao da predstavlja „slom sustava“.

"Pismo namjere je usaglašeno i usvojeno na Fiskalnom vijeću, kojim predsjedava Zvizdić, a član je Novalić, i takva odluka s obzirom na stanje u entitetskim proračunima i fondovima predstavlja slom sustava i potpunu diskreditaciju Zakona o Fiskalnom vijeću", rekao je Bevanda.

S obzirom na to da sredstva od MMF-a neće biti uplaćena kako je predviđeno, entitetske vlade uskoro će morati raditi rebalanse svojih budžeta, što je potvrdila i Jelka Milićević, ministarka finansija FBiH, istovremeno naglašavajući da plate i penzije neće biti ugrožene, ali da hoće svi transferi koji se odnose na kapitalni dio FBiH

Podsjećanja radi, Novalić i Zvizdić odbili su staviti svoj potpis na pismo namjere BiH prema MMF-u, koji je spreman odobriti 550 miliona evra kredita.

Svoj potpis federalni premijer i predsjedavajući Savjeta ministara BiH uslovljavaju prihvatanjem adaptiranog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, koji RS ne želi da prihvati.

Dobro upućeni u dešavanja u vezi sa pismom namjere tvrde da se sve radi s ciljem da se RS još neko vrijeme uskrati novac kako bi eventualno pristala na neke ustupke, od čega po svemu sudeći neće biti ništa.

Veliku buru u javnosti oko MMF-a izazvalo je i pismo namjere, u kojem se, između ostalog, navodi da će entitetske vlasti sprovesti bolne reforme, a među njima su prodaja državnih preduzeća, zatim smanjenje administracije, donošenje zakona u vezi s poslovanjem banaka, zatim smanjenje doprinosa itd…

Na ovo pismo uglavnom su reagovale stranke u FBiH s obzirom na to da se Vlada FBiH obavezala na prodaju „Sarajevo osiguranja“, Fabrike duhana Sarajevo, „BH Telecoma“, HT Mostar itd.

Za SDP u pismu namjere nemoguće je naći ijednu mjeru koja je planirana u interesu vlastitih građana, te da je „premijerska trojka“ spremna na potpuno urušavanje domaće privrede i opšteg životnog standarda.

Slično misle i u DF-u, gdje kažu da se vlast obavezala da će uništiti i rasprodati i ono malo domaćih kompanija, te da Zvizdić i Novalić obmanjuju javnost jer će pismo namjere potpisati u sljedećih desetak dana.

O pismu namjere govorio je i Dragan Čavić, predsjednik NDP-a, ističući da RS ima problema budžetskog deficita, što je rezultat pogrešne ekonomske politike koju je sprovodila aktuelna vlast u proteklih 11 godina.

On je, takođe, naglasio da je vanjsko zaduživanje RS neminovnost.

"Mora se kad-tad riješiti pitanje kredita s MMF-om, koje ne bi trebalo da se veže sa drugim pitanjima, kao što je adaptacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju", rekao je Čavić. Nezavisne novine

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti