Pet hiljada prevoznika u RS diže glas: Očekuje li nas nova blokada?

03.10.2015. 09:46 / Izvor: N1
Pet hiljada prevoznika u RS diže glas: Očekuje li nas nova blokada?

Prevoznici u Republici Srpskoj najavljuju proteste i povlačenje radikalnih poteza ako zahtjevi premijera Republike Srpske Željke Cvijanović i Federacije BiH Fadila Novalića budu usvojeni i dođe do povećanja akciza na naftu i naftne derivate

Prevoznici u Republici Srpskoj najavljuju proteste i povlačenje radikalnih poteza ako zahtjevi premijera Republike Srpske Željke Cvijanović i Federacije BiH Fadila Novalića budu usvojeni i dođe do povećanja akciza na naftu i naftne derivate. Očekuje li nas nova blokada granica?

Entitetskom ministru saobraćaja i veza jasno su stavili do znanja da poskupljenje nafte neće prihvatiti. Ako Vlada ne odustane od povećanja akcize na gorivo, najavljuju radikalne poteze.

"Ići ćemo na granične prelaze i carinske terminale, a naravno jednim dijelom i pred zgradu Vlade da ih privolimo da razgovaraju s nama jer je ovo zaista nerealan potez", rekao je Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prevoznika RS.

Odluku Vlade da popunjava budžetske rupe preko leđa prevoznika, kažu, neće prihvatiti. Napominju da i sada posluju u nepodnošljivim uslovima. Plaćaju najskuplju putarinu u regionu prilikom registracije vozila.

"Prevoznici za jednu prikolicu za registraciju odvajaju 1.371 KM koja ide na Direkciju za puteve. Ova registracija u Federaciji je 400 KM, u Srbiji je 150 eura, u Sloveniji 100 eura", izjavio je Grbić.

Svako novo poskupljenje je dodatni udarac na ionako posrnulu privredu, poručuju iz Privredne komore RS.

"Svaki dodatak opterećuje i poskupljuje proizvodnju i na taj način čini privredu niže konkurentnom nego što ona jeste", komentarisao je Borko Đurić, predsjednik Privredne komore RS.

U vrijeme kada na svjetskom tržištu cijena nafte pada, predsjednici vlada oba entiteta odlučuju se za poskupljenja.

Prijedlog entitetskih premijera je povećanje akciza za dizel gorivo sa sadašnjih 0,3 KM na 0,45 KM po litri, za benzin sa 0,4 na 0,55 KM. Sa 10 feninga na 20 da se uveća putarina. Prosta računica pokazuje da bi litar goriva mogao biti skuplji 0,25 KM.

Cvijanović i Novalić traže i povećanje akcize na pivo i na cigarete za 15 feninga. Ta sredstva bi mogla biti raspoređena entitetskim fondovima zdravstvene zaštite.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti