Plan restruktuiranja zdravstvene djelatnosti KS-a upućen u javnu raspravu

27.10.2016. 08:38 / Izvor: Akta.ba
Plan restruktuiranja zdravstvene djelatnosti KS-a upućen u javnu raspravu

Ponuđeni Plan je nastao nakon široke analize stanja u svim zdravstvenim ustanovama u svrhu unapređenja zdravstvene zaštite.

Skupština Kantona Sarajevo utvrdila i u javnu raspravu uputila Nacrt odluke o usvajanju Plana restruktuiranja zdravstvene djelatnosti  u Kantonu Sarajevo. Plan restruktuiranja zdravstvene djelatnosti i reorganizacije zdravstvenih ustanova u Kantonu Sarajevo koji je na prijedlog Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo utvrdila Vlada Kantona podržali su danas zastupnici Skupštine KS u formi nacrta, te je zatraženo da u narednih 30 dana bude provedena javna rasprava u stručnim ustanovama i institucijama.

Ponuđeni Plan je, kako je naglasio predlagač, nastao nakon široke analize stanja u svim zdravstvenim ustanovama u svrhu unapređenja zdravstvene zaštite, podizanja kvaliteta usluga, ukidanja dugih listi čekanja kao i racionalnijem korištenju raspoloživih kadrova, opreme i prostora u zdravstvenim ustanovama.

Plan predstavlja i usklađivanje rada svih ustanova sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti FBiH, te razgraničavanje primarnih djelatnosti svih ustanova kada su u pitanju nivoi zdravstvene zaštite. Primarna zdravstvena zaštita obavljala bi se isključivo u okviru domova zdravlja, specijalističko-konsultativna zaštita bi u najvećoj mjeri bila smještena u Općoj bolnici prim.dr. Abdulah Nakaš, a usluge tercijarne zdravstvene zaštite pružao bi isključivo Klinički centar.

Odluka tretira i statusne promjene nekih zdravstvenih ustanova koje vrše zdravstveno zbrinjavanje pojedinih kategorija stanovništva u smislu da svaki nivo zdravstvene zaštite iz tih ustanova bude pripojen ustanovama kojima je to primarna djelatnost.

Prema ovom Planu predviđeno je i drugačije finansiranje zdravstvenih ustanova, a koje bi bilo isključivo u skladu sa obimom i vrstom usluga koje ustanova pruža, i što će biti obuhvaćeno godišnjim Programom zdravstvene zaštite u Kantonu Sarajevo.

Kako ova Odluka i Plan podrazumjevaju reformske poteze i akte koji ih prate, te kako tangira oblast koja, kako je danas naglašeno traži suštinske i korjenite promjene, zastupnici su podržali potrebu i pravac u ovoj reformi. Istovremeno su naglasili potrebu da se kroz raspravu možda dođe i do boljih rješenja, za što će trebati glas šire javnosti, sa čim se složila i Vlada Kantona Sarajevo. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti