Planinarskom savezu FBiH omogućit će se izgradnja bivaka za posjetitelje

20.09.2017. 07:37 / Izvor: Akta.ba
Planinarskom savezu FBiH omogućit će se izgradnja bivaka za posjetitelje

Cilj je izgradnjom bivaka podsticati razvoj ekološki prihvatljivog planinskog turizma.

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo  danas je potpisala ugovor o sufinansiranju projekta „BH Bivak“, koji je jedan od četiriju projekta od značaja za turistički razvoj Federacije BiH.

"Spomenuto sufinansiranje omogućit će Planinarskom savezu FBiH da izgradi mrežu sigurnih skloništa - bivaka, za posjetitelje kako bi boravak na bosanskohercegovačkim planinama učinili ne samo lijepim nego sigurnim i ugodnim", istakla je ministrica Đapo.

Cilj je izgradnjom bivaka podsticati razvoj ekološki prihvatljivog planinskog turizma, pa će se i objekti graditi ekološki prihvatljivim materijalima.

"Izgradnjom dodatnih bivaka povećat će se i turistički kapaciteti, osigurat će se siguran boravak na planini, privući će se veći broj turista, koji će u sinergiji s ostalim turističkim potencijalima, lokalnoj zajednici dati očekivane pozitivne ekonomske efekte", dodala je Đapo.

Predsjednik Planinarskog saveza FBiH Zehrudin Isaković naglasio je da je najveći nedostatak smještajnih kapaciteta u ekstremnim planinskim uvjetima uočen na planinama Prenju i Čvrsnici, gdje će se locirati i izgraditi najveći broj bivaka.

"Bivaci će biti postavljeni na teško pristupačnim lokacijama, i predstavljat će strateški bitna mjesta za planinare, alpiniste i gorske spasavaoce. Koristit će se kao kontrolne stanice gorske službe spašavanja i kao osmatračka mjesta radi uočavanja požara", rekao je Isaković.

On je ovom prilikom uručio ministrici Đapo zahvalnicu i medalju za partnera godine, po odabiru Upravnog odbora Planinarskog saveza i zahvalio je na njenom iznimnom angažmanu, kako bi sportski turizam bio prepoznat u FBiH u svijetu i da bi se osigurao siguran i ugodan boravak na najvećem bh. turističkom potencijalu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti