Pobjeda europskog puta BiH: Usaglašen mehanizam koordinacije

17.08.2016. 13:07 / Izvor: Fena
Pobjeda europskog puta BiH: Usaglašen mehanizam koordinacije

Mehanizam koordinacije je usaglašen. Pobijedio je europski put BiH, rekao je Denis Zvizdić.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić izjavio je danas u Sarajevu, nakon sastanka s entitetskim premijerima Fadilom Novalićem i Željkom Cvijanović, da je tekst mehanizma koordinacije u potpunosti finaliziran.

- Sastanak nije dugo trajao što znači da su stvari i prethodno i na ovome sastanku u potpunosti dogovorene, usaglašene i tekst mehanizma koordinacije je u potpunosti danas finaliziran. To je produkt zajedničkog rada predstavnika Vijeća ministara, entitetskih premijera, ali i svih drugih brojnih institucija i subjekata koji su nam pomagali prilikom finaliziranja teksta mehanizma koordinacije - naveo je Zvizdić.

Zahvalio je liderima političkih partija i drugim ličnostima i institucijama koji su im pomogli u konačnom finaliziranju teksta mehanizma koordinacije.

Po njegovim riječima, ovo je tema o kojoj se dugo razgovara sa različitih aspekata.

- Želim vrlo jasno da kažem da je tekst mehanizma koordinacije konačni i zajednički produkt svih nivoa vlasti u BiH, da ne postoji niti pobjednik, niti poraženi. Riječ je, dakle, o jednom zajedničkom dokumentu i ovdje je pobjednik evropska perspektiva i evropski put BiH. Mehanizam koordinacije je jedan važan instrument koji će pomoći BiH, svim nivoima vlasti u BiH, da u jednoj ubrzanoj dinamici preuzimamo pravnu stečevinu i realiziramo sve obaveze koje nas u narednim godinama čekaju na putu evropskih integracija - istaknuo je predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Vrlo brzo ćemo, dodao je on, vjerovatno odmah na jesen dobiti upitnik i već tada će mehanizam koordinacije biti u svojoj punoj i praktičnoj primjeni,“biti važan instrument koji će nam pomoći da adekvatno, brzo i u predviđenoj dinamici odgovorimo na veliki broj pitanja koja ćemo dobiti“.

Potcrtao je da dogovor o mehanizmu koordinacije još jednom pokazuje kapacitet unutar BiH da,“bez obzira na situaciju kojoj svjedočimo i ovih dana, bez obzira na predizbornu klimu, vrlo jasno znamo odrediti prioritete“.

- Prioritet jeste članstvo u EU, jeste evropski put i samim tim još jednom je pokazan kapacitet da se o važnim stvarima koje su od interesa za čitavu BiH, za sve njene narode i za sve njene nivoe vlasti, možemo uspješno dogovoriti. Mehanizam koordinacije je finaliziran i on će u idućoj sedmici na razini vlada biti i usvojen u istovjetnom tekstu - kazao je predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić je kazao da ga raduje da su stigli na kraj aktivnosti na polju mehanizma koordinacije.

- Nakon dugo vremena, sastanaka, truda, danas smo konačno postigli rezultat. Mislim da smo ovog ljeta kompletirali vrlo značajan set koji znači naš put prema EU. Znate da smo SSP usvojili, MMF smo potpisali, sad i mehanizam koordinacije. Time smo jasno, prije svega sebi sami, potvrdili kojim pravcem idemo. To je jasno evropski put i mislim da tu nema više dileme - ocijenio je premijer Novalić.

Također, dodao je, šaljemo pozitivnu poruku Evropskoj uniji da smo u vrijeme kada ona i sama ima problema sa Brexitiom, izbjeglicama, ratovima na Bliskom i Srednjem istoku, „da smo  unuatoč svim  kriznim situacijama sposobni konsenzusom donijeti neke odluke i pokazati gdje idemo“.

- S naše strane, to će biti, ukoliko bude tekst gotov, usvojeno sutra na Vladi FBiH - kazao je federalni premijer Fadil Novalić.   

Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović je kazala da je tekst danas pregledan, dodajući da je bila njihova obaveza da pregledaju integralni tekst sa svim izmjenama koje su tokom ovih mjeseci kroz pregovore vršili.

- Postojala je i jedna formalna obaveza da se pregovarački timovi i Vijeća ministara BiH, Vlade RS-a i Vlade FBiH ponovno nađu i verificiraju jedan takav tekst nakon svih onih intervencija - kazala je Cvijanović.

Mislim, dodala je, da smo dobili jedan prijedlog mehanizma koordinacije koji jeste životan.

- Podsjetit ću vas da je ovo jedno od dva pitanja koja su kao ključna identificirana prije nekoliko godina u takozvanoj briselskoj mapi puta. Jedno je bilo „Sejdić-Finci“, što spada u domen jednakosti ljudskih prava, a mehanizam koordinacije najvažniji je uslov koji se mora ispuniti kada govorimo o operativnom smislu funkcioniranja interakcije različitih nivoa vlasti - kazala je Cvijanović.

Ocijenila je da su to „dobro sastavili i uveli sve predstavnike različitih nivoa vlasti na prava mjesta na kojima treba da se nalaze u okviru zajedničkih tijela“.

- Riječ je o zajedničkim tijelima, nije riječ ni o kakvim novim institucijama. Riječ je o interakciji između različitih nivoa vlasti u skladu sa Ustavom i riječ je o tome da možete da dođete do jednoglasnosti, odnosno do jednog stava na unutrašnjem planu da biste mogli da ga komunicirate prema EU, što jeste zahtjev EU - pojasnila je premijerka RS-a.

Po njenim  riječima, ovo je mnogo važno što se dešava upravo sada „ s obzirom na to da do kraja godine imamo šansu da dobijemo zeleno svjetlo i kada je u pitanju upitnik i neke dalje aktivnosti koje su nam važne, a posebno i kada je u pitanju izrada zajedničkih strategija koje bi trebalo da služe kao osnova za obezbjeđivanje određene finansijske podrške“.

- Mislim da je bilo zrelo vrijeme da se postigne ovaj dogovor. Mnogo smo se time bavili, da je bilo jednostavno riješili bismo to prije dvije godine ili prije tri godine, ne bi se ovoliko čekalo - kazala je Cvijanović, dodajući da je sigurna „da ovo može da funkcioniše“.    

Najavila je da će mehanizam koordinacije na sjednici Vlade RS-a imati najkasnije u četvrtak sljedeće sedmice „i bit će usvojen“, a nakon toga su dužni da ga upute u Narodnu skupštinu RS-a.

Današnjem sastanku prisustvovali su i zamjenici predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda i Mirko Šarović te ministrica finansija FBiH Jelka Milićević.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti