Počela manifestacija "Njemačka u Bosni i Hercegovini"

08.12.2016. 13:48 / Izvor: Akta.ba
Počela manifestacija 'Njemačka u Bosni i Hercegovini'
OTVORI GALERIJU

Gunther Neubert kazao je kako današnji događaj u malom pokazuje koliko su dobre veze između BiH i Njemačke.

U Sarajevu je danas počeo cjelodnevni događaj pod nazivom "Njemačka u Bosni i Hercegovini“, koji organizuje Predstavništvo njemačke privrede u BiH uz podršku Ambasade SR Njemačke.

Događaj je otvorila Njemačka ambasadorica Christine Hohmann koja kaže da je Njemačkoj stalo da građanima BiH da do znanja koliko je prisutna u BiH, a ovo je jedan od načina. Raduje je što su kompanije, udruge, kulturne institucije, instituti bili spremni bez pogovora da sudjeluju u ovoj manifesticiji.

"Upravo kada slavimo 25 dobrih odnosa važno nam je da ukažemo na napredak i pomognemo BiH na njenom putu ka EU integracijama. Ovaj dan treba da pokaže da BiH nije sama na ovom putu, nego je Njemačka aktivan učesnik koji će pomoći BiH na tom putu", istakla je ambasadorica u nadi da će mnogo ljudi doći na današnji događaj kako bi se uvjerili koliko toga Njemačkog ima u BiH.

Gunther Neubert, direktor Predstavništva njemačke privrede u BiH kazao je kako današnji događaj u malom pokazuje koliko su dobre veze između BiH i Njemačke.

"Njemačka je u mnogim oblastima aktivna u BiH od politike, privrede do kulture. U BiH je prisutno oko 250 njemačkih kompanija. Njemačka je najvažniji vanjskotrgovinski partner BiH sa 1,7 milijardi eura robne razmjene. Predstavništvo njemačke privrede u BiH kroz svoje kanale u Njemačkoj promoviše bh. potencijale i podržava njemačke kompanije koje se interesuju za bh. tržište", kazao je Gunther, te dodao da su bh. kompanije spremne za njemačko tržište. To je kako kaže pokazala i ovogodišnja inicijativa za spajanje njemačkih dobavljača sa kupcima iz zapadnog Balkana gdje se 45 kompanija iz BiH uspješno predstavilo potencijalnim partnerima u Njemačkoj.

Dodaje kako je ovo odličan pokazatelj da firme koje su inovativne mogu da se pokažu na stranim tržištima i tamo opstanu.

"Drago nam je zbog svega navedenog što ćemo večeras dodijeliti inovacijsku nagradu Njemačke privrede jednoj bh. kompaniji", podcrtao je Gunther.

Tokom današnjeg događaja posjetioci osim Predstavništva njemačke privrede u BiH i Njemačke ambasade, imaju priliku da se pobliže upoznaju sa radom organizacija GIZ, DAAD, DVV International, Goethe Institut, KFW, sa fondacijama Heinrich Böll, Konrad Adenauer i Friedrich Ebert te nevladinim organizacijama u BiH, koje je su podržane od strane Njemačke. Predstavnici ovih organizacija su na svojim štandovima pružaju informacije, a u okvirnom programu održavaju se prezentacije, diskusije i radionice za posjetioce. 

Među izlagačima na ovom događaju se nalaze i neke njemačke firme koje posluju u BiH, kao i njemački brandovi. Na kraju dana o okviru događaja "Njemačka u BiH“ biće predstavljeni finalisti"„Inovacijske nagrade njemačke privred"".

Također u okviru događaja je i bosanskohercegovački reper Frenkie, koji je jedan dio svog života proveo u Njemačkoj, održao hip hop radionicu za omladinu, a specijalni gost događaja je bivši reprezentativac i nogometaš njemačke Bundeslige, Vlatko Glavaš, koji će govoriti o značaju perioda provedenog u Njemačkoj za njegovu karijeru.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti