Počelo izdavanje elektronskih certifikata poreskim obveznicima

22.07.2016. 09:46 / Izvor: Akta.ba
Počelo izdavanje elektronskih certifikata poreskim obveznicima

Izdavanje digitalnih certifikata za poreske obveznike i građane biće besplatno, a uspostavljanjem sertifikacionog tijela omogućena je i prva usluga koja će koristiti elektronski potpis.

Poreska uprava Republike Srpske počela je sa izdavanjem elektronskih certifikata poreskim obveznicima.

Iz Poreske uprave saopšteno je da je njihovo certifikaciono tijelo zvanično počelo sa radom i pozivaju sve poreske obveznike da podnesu zahtjev za izdavanje besplatnih elektronskih certifikata i tako maksimalno iskoriste pogodnosti elektronske komunikacije sa Poreskom upravom.

Izdavanje digitalnih sertifikata za poreske obveznike i građane biće besplatno, a uspostavljanjem sertifikacionog tijela omogućena je i prva usluga koja će koristiti elektronski potpis.

"Doradom aplikacije PPO za elektronsko podnošenje poreskih prijava, obrazac 1002 za porez po odbitku, omogućeno je da se ta poreska prijava ubuduće može slati potpisana elektronskim potpisom izdatim od sertifikacionog tijela Poreske uprave Republike Srpske", saopšteno je iz Poreske uprave.

U tom slučaju, potpisivanjem poreske prijave elektronskim potpisom, poreski obveznici neće biti dužni da kod Poreske uprave ovjeravaju osnovni list tog obrasca.

Potpisivanje Ugovora o pružanju usluga sertifikacije i prijem i obrada Zahtjeva za izdavanje elektronskih certifikata i popratne dokumentacije vršiće se u područnim jedinicama Poreske uprave Republike Srpske.

Iz Poreske podsjećaju da Zakon o elektronskom potpisu Republike Srpske, koji je stupio na snagu 31. decembra prošle godine, predviđa mogućnosti da i organi uprave, uz ispunjenje predviđenih zakonskih uslova, budu nosioci elektronske sertifikacije.

U okviru projekta reforme fiskalnog sektora koji finansira USAID, a u saradnji sa Agencijom za informaciono društvo Republike Srpske, za potrebe elektronskog podnošenja poreskih prijava i razvoj elektronskih servisa u Poreskoj upravi, uspostavljeno je certifikaciono tijelo Poreske uprave koje će vršiti registraciju korisnika – pravna lica, preduzetnike i fizička lica i izdavati elektronske certifikate za elektronski potpis. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti