Počeo probni rad postrojenja za prečišćavanje vode u Bihaću

18.04.2017. 07:40 / Izvor: Akta.ba
Počeo probni rad postrojenja za prečišćavanje vode u Bihaću

Probni rad ovog postrojenja počeo je 6. marta, a u toku  je procedura za dobijanje odobrenja za rad i tehničkog prijema postrojenja.

Predstavnici Gradskog vijeća i Gradske uprave Bihaća te bihaćkih komunalnih preduzeća obišli su Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u prigradskom naselju Velhovo, u okviru Projekta odvodnje i prečišćavanja otpadnih voda u Bihaću.

Radovi na postrojenju završeni su u oktobru prošle godine i sada je u probnom radu. Realizacija ovakvog projekta potvrđuje da je Bihać ekološki grad, a dobit će i novu dimenziju u razvoju.

Zadovoljstvo zbog realizacije ovog projekta iskazao je bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić, kazavši da je riječ o generacijskom projektu za Bihać, koji će svoje postojanje ubrzo opravdati. Priključenje glavnih sifona na mrežu postrojenja izvršit će se do kraja aprila.

Gradonačelnik je potvrdio da će Grad Bihać i građani osjetiti sve blagodeti ovog projekte te je zahvalio realizatorima projekta, tvrdeći da je to projekt koji Bihać izdvaja.

"Sve ovo radimo zbog Une. Malo je građana Bihaća u bilo kojem naselju koji nisu imali problema s fekalijama i otpadnim vodama. Ovo je početak rješavanja tog problema", kazao je gradonačelnik Fazlić.

Probni rad ovog postrojenja počeo je 6. marta, a u toku  je procedura za dobijanje odobrenja za rad i tehničkog prijema postrojenja, te provjere mogućih nedostataka, koji se uporedo otklanjaju. Izvođač radova prati probni rad postrojenja, gdje će se vršiti i obuka radnika vodovoda.

Zamjenica voditelja tima uime Nadzornog organa Aida Jusufhodžić pojasnila je da je za vrijeme probnog rada i dalje odgovoran izvođač radova na osnovu ugovora kojeg je Grad Bihać potpisao s izvođačem.

"Nakon isteka probnog rada još godinu dana postoji garantni rok i period u kojem će izvođač, prema ugovoru, s predstavnicima vodovoda voditi ovo postrojenje", istaknula je Jusufhodžić.

Rukovodilac pogona Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda Vlado Franjić potvrdio je novinarima da će obuku proći tehničar i inženjer u laboratoriji za te vrste poslova odnosno uzimanje uzoraka vode i praćenje procesa.

"Obuka se sastoji i od obuke elektroinženjera i elektrotehničara za održavanje elektroopreme te mašinske opreme i na kraju sve završava na kontroli cijelog procesa", zaključio je Franjić.

Kako je tokom obilaska istaknuto, nakon izgradnje kanalizacionog sistema i puštanja u rad ovog postrojenja kvaliteta vode Une u gradu i nizvodno od mjesta ispuštanja poboljša će se s druge na prvu klasu čime će se ujedno poboljšati i kvaliteta sirove vode za vodosnabdijevanje stanovnika nizvodnih općina, ali i rekreativna i okolišna vrijednost.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti