Počeo rad na procjeni moguće štete od primjene SSP-a

10.08.2016. 07:42 / Izvor: SRNA
Počeo rad na procjeni moguće štete od primjene SSP-a

Ovo je prvi u nizu tehničkih sastanaka koji će trajati narednih nekoliko mjeseci.

U Kancelariji Svjetske banke u Sarajevu jučer  je održan sastanak predstavnika ove banke sa delegacijama ministarstava poljoprivrede Republike Srpske i Federacije BiH /FBiH/ čime je počeo rad na prikupljanju podataka o eventualnim štetama u domaćoj privredi od primjene Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju /SSP/.

Predstavnik Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Dušan Nešković rekao je Srni da je riječ o tehničkom sastanku timova o eventualnim štetama od primjene SSP-a, odnosno od primjene dodatnih koncesija koje su u pregovorima sa EU prihvaćeni.

"Suština je da treba raditi na prikupljanju podataka o stanju proizvodnje i konkurentnosti za sve poljoprivrednike. Ako se pusti nova količina robe sa nultom stopom carine imaće problema da plasiraju svoju robu i sada treba procjeniti koliko će biti štete", precizirao je on.

Ovo je prvi u nizu tehničkih sastanaka koji će trajati narednih nekoliko mjeseci.

"Radićemo na prikupljanju i analizi podataka da bi sve što se uradi moglo biti primjenjivo od 1. januara, kada se rade i naše politike za proizvodnju, a istovremeno se očekuje i stupanje na snagu adaptiranog SSP-a. Sada je intenziviran rad, izneseni su prijedlozi u kojim se sektorima treba najviše raditi, a pred nama je veliki tehnički rad, i nas i entitetskih timova i Svjetske banke", zaključio je Nešković. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti