Podrška gradske uprave Bihaća najvećem proizvođaču aronije u USK-a

19.11.2015. 14:17 / Izvor: Akta.ba
Podrška gradske uprave Bihaća najvećem proizvođaču aronije u USK-a

Podrška gradske uprave Bihaća poljoprivrednicima u protekle tri godine rezultirala je razvojem poljoprivredne proizvodnje.

Podrška gradske uprave Bihaća poljoprivrednicima u protekle tri godine rezultirala je razvojem poljoprivredne proizvodnje. Posebno se to odnosi na uzgoj jagodičastog voća koje je u gradu Bihaću zasijano na preko 26 hektara obradive površine.

U ovoj oblasti poljoprivredne proizvodnje posebno se izdvaja uspješna zadruga u bihaćkom naselju Mala Gata na čijem je čelu Emin Tatarević , a koja se prvenstveno bavi uzgojem i preradom aronije.

"Ove godine urod je bio odličan i dobili smo 17 tona aronije koju smo preradili i od nje dobili 10.000  litara soka, 1.000 kg džema i 400 kg čaja od aronije i sada tražimo tržište za plasman našeg proizvoda i evo raduje me posjeta gradonačelnika Bihaća koji je obećao i podršku za rješavanje našeg glavnog problema, vode za navodnjavanje i to će nam itekako olakšati rad slijedeće sezone ukoliko budemo imali vodu, a ne kao do sada da kamionom svaki dan idemo po vodu u Gatu",  kazao je Tatarević, dodavši da će proizvode od aronije izlagati na sjamu hrane u Berlinu u februaru 2016.godine.

Uspješnu  poljoprivrednu priču u naselju Mala Gata danas je posjetio i Emdžad Galijašević, gradonačelnik Bihaća, kazavši da grad Bihać podržava sve poljoprivredne proizvođače, a među njima proizvođače jagodičastog voća koje podržava kroz sufinanaciranje sadnog materijala sa 25 posto.

"Ovo je uspješna priča koju će gradska uprava Bihaća podržati i koje je podržavala kroz poticaje i nama u gradu treba sabirni centar za odlaganje ubranog voća i povrća i uskoro će se i taj problem rješiti sa jednom privatnom investicijom. Ono što grad Bihać može uraditi kada je u pitanju zadruga Tatarević jeste sufinanciranje rješavanja dovoda vode za navodnjavanje", kazao je gradonačelnik Galijašević.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti