Podrška Predstavničkog doma: Pet neradnih dana u vrijeme vjerskih praznika

11.01.2016. 13:20 / Izvor: Fena
Podrška Predstavničkog doma: Pet neradnih dana u vrijeme vjerskih praznika

Zakon je prijedlog Vijeća ministara BiH i predviđa podjednak broj neradnih dana tokom godine za obilježavanje vjerskih praznika za muslimane, pravoslavce, katolike, pripadnike jevrejske i svih ostalih vjera u BiH.

Članovi Ustavnopravne komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBIH) podržali su na današnjoj sjednici principe Prijedloga zakona o neradnim danima u vrijeme vjerskih praznika u BiH te utvrdili usklađenost ovog zakona s ustavno-pravnim sistemom.

Zakon je prijedlog Vijeća ministara BiH i predviđa podjednak broj neradnih dana tokom godine za obilježavanje vjerskih praznika za muslimane, pravoslavce, katolike, pripadnike jevrejske i svih ostalih vjera u Bosni i Hercegovini.

Zaposleni u svim institucijama, organima, organizacijama, poduzećima i svim drugim oblicima organiziranja za obavljanje djelatnosti i usluga na teritoriji BiH bi, prema ovom zakonu, trebali imati pet plaćenih neradnih dana u vrijeme vjerskih praznika.

Član Komisije Šefik Džaferović iz SDA najavio je da će ta stranka podržati prijedlog ovog zakona iako smatra da će biti potrebno do drugog čitanja izvršiti usklađivanje zakona kako bi se osigurala jednaka prava svim građanima BiH.

"Opredjeljenje u Komisiji je da se to učini i vjerujem da ćemo nakon drugog čitanja i ovih popravki usvojiti zakon. Radi se o međunarodnoj obavezi BiH koja se treba ispuniti", stav je Džaferovića.

Članica Komisije Borjana Krišto (HDZBiH) smatra da je ovaj zakon trebalo usvojiti ranije s obzirom da postoji međunarodni sporazum BiH sa Svetom stolicom i Srpskom pravoslavnom crkvom.

"Ni u prošlom mandatu nismo uspjeli donijeti ovaj zakon koji je jedinstveno trebalo da propiše državne praznike na nivou BiH i vjerske blagdane. Sada kada imamo odvojen zakon ne bi trebalo da bude problema da bude usvojen", pojasnila je.

Za SDS su sporni, kaže prva zamjenica predsjedavajućeg Komisije Aleksandra Pandurević iz SDS-a, datumu koje zakon određuju budući da postoji kolizija između mišljenja Međureligijskog vijeća i onog što piše u sporazumu sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

"U sporazumu sa Srpskom pravoslavnom crkvom se kaže da će pravoslavni vjernici imati slobodan dan za vrijeme krsne slave. U ovom zakonu tog dana nema", dodala je.

Član Komisije Lazar Prodanović (SNSD) smatra da je ova oblast u nadležnostima entiteta i zbog toga nije glasao za ustavni osnov, ali također je mišljenja da je potrebno definirati neradne dane za zaposlene u institucijama BiH i ne navoditi naziv vjerskih praznika.

Član Komisije Damir Arnaut (SBB) izražava zadovoljstvo što će se kroz amandmansku fazu otkloniti diskiminacija prema osobama koje se ne žele izjasniti kao pripadnici neke vjere ili onih koji su u miješanim brakovima.

"Postoji otklon od predstavnika iz RS-a oko toga na koji nivo će se ovo odnositi, ali kada je barem sporazum sa Svetom stolicom u pitanju vrlo je jasno definirano da BiH ima međunarodnu obavezu omogućiti svim pripadnicima katoličke vjere na cijeloj teritoriji BiH pet neradnih dana, a  kada se trertira jedna vjera u BiH politička mudrost nalaže da se sve druge istovremeno riješe", zaključio je Arnaut.

O ovom zakonu sutra bi svoj stav trebali dati i poslanici na sjednici Predstavničkog doma PSBiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti