Pogledajte koliko vrijedi i košta veterinarski certifikat za kućne ljubimce

06.12.2016. 08:51 / Izvor: Akta.ba
Pogledajte koliko vrijedi i košta veterinarski certifikat za kućne ljubimce

U skladu sa Regulativama Evropske unije potrebno je da kućne ljubimce pored vlasničke knjižice/pasoša prati i veterinarsko zdravstveni certifikat.

Po uzoru na Evropsku uniju, Bosna i Hercegovina je od prošle godine uvela obavezu posjedovanja veterinarsko - zdravstvenog certifikata za kućne ljubimce koji napuštaju zemlju, odnosno prelaze granicu.

Naime, Bosna i Hercegovina još uvijek nema uspostavljen sistem izdavanja pasoša za kućne ljubimce, koji će biti uspostavljen nakon potpune implementacije Pravilnika o identifikaciji i vođenju evidencije pasa, mačaka i pitomih vretica, nedavno usvojenog od strane Vijeća ministara BiH.

"Nakon potpune implementacije navedenog Pravilnika u cijeloj državi, Ured za veterinarstvo Bosne i Hercegovine će uputiti zahtjev za priznavanje pasoša za kućne ljubimce od strane EU, nakon čega bi nekomercijalno kretanje kućnih ljubimaca u pratnji vlasnika bilo dozvoljeno samo sa pasošom", saopćili su iz Ureda za veterinarstvo.

Takozvani „pasoš ljubimca“, koji se trenutno koristi kao zdravstvena knjižica u Bosni i Hercegovini, nije službeni dokument izdat od Agencije za označavanje životinja Bosne i Hercegovine i kao takav ne može se koristiti u svrhu nekomercijalnog kretanja u EU.

Nekomercijalno kretanje kućnih ljubimaca u pratnji vlasnika ili osobe odgovorne za životinje u ime vlasnika iz Bosne i Hercegovine u zemlje članice Evropske unije propisano Regulativama (EZ) 576/2013 i 577/2013.

U skladu sa navedenim Regulativama Evropske unije potrebno je da kućne ljubimce pored vlasničke knjižice/pasoša prati i veterinarsko zdravstveni certifikat.

Da bi certifikat bio validan, mora sadržavati pečat ovlaštenih veterinarskih stanica u Kantonu Sarajevo.

Inače, certifikat se vadi najranije 48 sati prije puta, košta 45 KM i vrijedi jednokratno za putovanje.

"Certifikat traje 3 mjeseca, ali pri svakom napuštanju zemlje, odnosno izlasku iz Bosne i Hercegovine, morate ga ponovo vaditi", objasnio nam je jedan sarajevski veterinar.

Sa tim problemom susrela se naša čitateljka Suzana, sa mjestom prebivališta u Hrvatskoj, koja je po samoj preporuci carinika, rješenje našla u tome da svojim psima izvadi hrvatske pasoše.

"Procedura dobijanja certifikata je toliko komplikovana da sam se na kraju odlučila da psima prebacim svu dokumentaciju u Hrvatsku. Sada se vode dole i imaju 'dvojno državljanstvo'. U mjesec dana granicu sa BiH pređem najmanje pet puta, pa sada računajte koliko bih morala izdvojiti za vađenje i plaćanje certifikata, kaže ona.

Certifikat je međunarodna veterinarska potvrda koja se može izdavati u pisanoj ili elektronskoj formi, a kojom se potvrđuje zdravstveni status zemlje, zdravstveno stanje kućnih ljubimaca i ostali veterinarko sanitarni uslovi koji moraju biti ispunjeni radi omogućavanja kretanja kućnih ljubimaca u međunarodnom prometu.

Psima se ugrađuje mikročip, a radi se o 15-znamenkastom kodu koji se očituje pomoću čitača koji imaju sve ovlaštene veterinsrske stanice i koji sadrže sve podatke o psu i njegovom/njenom vlasniku. Mikročip je potpuno neškodljiv i ugrađuje se u potkožje sa lijeve strane vrata životinje.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti