Pojednostavljuje se izdavanje dozvola za gradnju elektrana

27.07.2016. 13:43 / Izvor: Akta.ba
Pojednostavljuje se izdavanje dozvola za gradnju elektrana

Vrijednost projekata koje EPBIH planira da investira kaže Bajazit je više od milijardu KM.

Direktor Misije USAID u BiH Peter Duffy i generalni direktor Elektroprivrede BiH Bajazit Jašarević potpisali su memorandum o razumjevanju kojim se definiše saradnja između EPBiH i USAID-ovog projekta "Investiranje u sektor energije" u analizi procesa izdavanja dozvola za izgradnju različitih tipova elektrana u BiH.

Istaknuto je kako će se USAID i EPBiH fokusirati na veliki broj različitih projekata u različitim područjima za analize studije slučaja.

Vrijednost projekata koje EPBiH planira da investira kaže Jašarević je više od milijardu KM. Naglasio je kako je ovo važan dokument koji će omogućiti podršku EPBiH koja joj je potrebna.

"Priznali smo da ne možemo govoriti o investicijama s ovakvim pravnim okvirom. Izgovori da se radi o složenoj državi više nemaju mjesta, jer nismo ništa organizirano učinili da ono što je neusklađenost ublažimo i otklonimo", kazao Jašarević, dodajući kako je Memorandum podrška Elektroprivredi BiH, za njen oporavak i razvoj, da bude stabilan proizvođač i pouzdan snabdjevač električnom energijom na domaćem tržištu i da viškove može plasirati na regionalno tržište.

Duffy kaže kako će USAID-ov projekat pratiti proces izdavanje dozvola u cilju da se identifikuju zakonodavne, regulatorne i administrativne barijere sa kojima se investitori suočavaju prilikom ulaganja u BiH.

Naglašava kako sa velikom radošću sarađuje na projektima u vezi s energetskim sektorom, jer to je, naglasio je, sektor koji ima ogroman potencijal, koji može omogućiti ekonomski razvoj i stvaranje radnih mjesta.

Kazao je da se investitori u ovom sektoru, kao i drugim, suočavaju s brojnim procedurama te da se ''osjećaju kao u lavirintu''.

Kako je pojašnjeno trebalo bi da na osnovu analize USAID EIA projekta preporučiti mjere, na svim nivoima vlasti, kako da skrate i pojedostave procedure u cilju podsticanja investicija u nove elektrane.

E.Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti