Poljoprivrednici na izmaku strpljenja, dugovanja 27 miliona KM

27.07.2016. 08:38 / Izvor: Akta.ba
Poljoprivrednici na izmaku strpljenja, dugovanja 27 miliona KM

Od marta poljoprivrednici traže tematsku sjednicu Vlade Federacije BiH posvećenu stanju u ovoj oblasti.

Dugovanja poljoprivrednicima u Federaciji BiH samo se nagomilavaju. Trenutno se ovoj populaciji duguje 27 miliona KM za podsticaje. Za oblast ovčarstva, poljoprivrednicima se duguju podsticaji za dvije godine, 2013. i 2014.. Zbog toga su, kako navode u Udruženju poljoprivrednika TK, oni u najtežem položaju. Ni ostale oblasti nisu ništa bolje, piše rtvslon.ba.

"Zna se u suštini gdje su pare. Vidjet će se gdje su pare otišle i mi tražimo to. Nemamo kapitalnih ulaganja od 2012. godine, imate 420 ljudi koji su prošli ali nisu dobili feninga. Sve se to nagomilalo", kaže Mevludin Ikanović iz Udruženja poljoprivrednika TK.

Od marta poljoprivrednici traže tematsku sjednicu Vlade Federacije BiH posvećenu stanju u ovoj oblasti, a kojoj će i oni prisustvovati. Za sada, pozitivnog odgovora nema. Strpljenja imaju sve manje, a mnogi od njih pokreću tužbe, kako bi se izborili za obećano.

"Najvjerovatnije da će ići sudom, da se to dobije. Inače, vidite da oni neće i nisu u mogućnosti da isplate, ni jedan fening nisu isplatili u 2016. godini", ističe on.

Načinili su i Prijedlog mjera koje bi Vlada i Parlament trebali poduzeti kako bi se stanje u poljoprivredi normalizovalo. Vlada je taj dokument prihvatila, a trebao bi ga potvrditi i Parlament Federacije BiH.

"Da se to sprovede u djelo, ja mislim da ne bi bilo više problema za poljoprivrednike, kako u FBiH tako i šire. Obuhvatili smo sve, niko nije ostao bez onoga što treba da dobije", naglašava Ikanović.

Ukoliko ne dođe do poboljšanja statusa i ispunjavanja zahtjeva, prije svega isplate podsticaja, poljoprivrednici ističu da će poduzeti odgovarajuće mjere. Počelo je njihovo buđenje, ističe Ikanović. Više neće najavljivati proteste ili blokade, ali zasigurno će znati šta dalje i kako se suprostaviti nepoštivanju obećanja i isplati dugovanja, odnosno podsticaja zagarantovanih zakonskim odredbama.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital