Poljoprivrednici TK očekuju isplatu zaostalog duga novčanih podsticaja

18.08.2017. 08:08 / Izvor: Fena
Poljoprivrednici TK očekuju isplatu zaostalog duga novčanih podsticaja

U Tuzlanskom kantonu je u prošloj godini registrovano 430 poljoprivrednih obrta, a zbog suše su radna mjesta u tim obrtima upitna.

Poljoprivrednici Tuzalanskog kantona očekuju da Federalna vlada postupi prema zaključku Predstavničkog doma Parlamenta FBiH od prije dva mjeseca i da iz sredstava dobijenih od klirinškog duga isplati poljoprivrednicima dug novčanih podsticaja iz prethodnih godina - rečeno je jučer u Tuzli na sjednici Grupacije registrovanih obrta u poljoprivredi TK. 

Sekretar Udruženja poljoprivrede i prehrambene industrije TK Suad Selimović istaknuo je da je ključni problem taj što će zbog posljedica suše biti teško održati registrovane poljoprivredne obrte.

"Ljudi koji su ušli u registraciju obrta i koji su se uposlili na svojim imanjima, zbog elementarnih nepogoda trpe i na kraju godine neće biti likvidni i morat će zatvoriti svoje obrte, jer bi mogli ostati dužnii državi i dobavljačima", istaknuo je Selimović.

S obzirom na to da je, kako je kazao, proces proglašavanja suše kao elementarne nepogode složen i da su svi odustali od toga, "postoji moralna obaveza da se ispoštuju zaključci Federalnog parlamenta, u kojima je navedeno da Vlada FBiH treba ispoštovati Zakon o novčanim podrškama i ruralnom razvoju".

Selimović je mišljenja da je nužno izdvojiti dodatnih 15 miliona da se ublaže štete u poljoprivrednoj proizvodnji nastale usljed vremenskih elementarnih nepogoda - mraza i suše.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika Agroinkubator iz Kalesije Sadik Imamović naglasio je da je stanje u poljoprivrednoj djelatnosti dramatično, dodavši da je suša u velikoj mjeri uticala na prinos kukuruza, te da štete iznose od 30 do 50 posto.

Poručio je da će, ukoliko se zahtjevi poljoprivrednika ne ispoštuju, biti primorani na masovne proteste s mehanizacijom na svim putnim saobraćajnicama.

U Tuzlanskom kantonu je u prošloj godini registrovano 430 poljoprivrednih obrta, a zbog suše su radna mjesta u tim obrtima upitna, rečeno je.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti