Porezna uprava traži 320 novih inspektora i stručnih savjetnika

05.12.2016. 09:00 / Izvor: Večernji List
Porezna uprava traži 320 novih inspektora i stručnih savjetnika

Porezna uprava Federacije Bosne i Hercegovine planira zaposliti 320 novih, mladih, visokoobrazovanih kadrova.

Prema projekciji koju je napravila do 2017. godine u cilju jačanja kadrovske strukture, Porezna uprava Federacije Bosne i Hercegovine planira zaposliti 320 novih, mladih, visokoobrazovanih kadrova s, kako piše o izvješću, dobrim poznavanjem rada na računalu, poznavanjem stranih jezika i ostalih vještina, piše Večernji list BiH.

Prema planu, Federalna porezna uprava planira zaposliti 120 poreznih inspektora, 100 stručnih savjetnika i 100 stručnih suradnika.

"Nedostatak financijskih sredstava je izražen problem Porezne uprave Federacije BiH. U posljednjih nekoliko godina zbog ograničenih proračunskih kapaciteta Federacije BiH koji su odraz svjetske ekonomske krize, nižeg ekonomskog razvoja, povećanja nezaposlenosti u Federaciji BiH, Poreznoj upravi Federacije BiH se proračunski odobravaju sredstva koja ni izbliza nisu dovoljna za njezinu ukupnu aktivnost. Zanemaruje se djelokrug rada Porezne uprave Federacije BiH, njezina uloga i značaj, proširena djelatnost i nadležnost, dislociranost organizacijskih jedinica, kao i broj zaposlenih. U konceptu postojeće organizacijske strukture ističu se određeni nedostaci koje smo već uočili, a na koje su ukazali i predstavnici Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF)", piše između ostaloga u “Strateškom planu Porezne uprave Federacije BiH 2014. – 2018.”.

Napominju kako je prisutan stalan odljev kadrova zbog stjecanja uvjeta za umirovljenje ili dragovoljnog napuštanja službe. Nedostatak je posebno izražen kod zaposlenika s visokom stručnom spremom, gdje je od 889 sistematiziranih radnih mjesta državnih službenika trenutačno popunjeno 570.

Popunjenost državnih službenika u odnosu na pravilnik o unutarnjoj organizaciji Porezne uprave Federacije BiH negativno se odražava na izvršenje osnovne djelatnosti u svim njezinim organizacijskim jedinicama. Strateškim planom predviđena su dodatna sredstva za zapošljavanje, kapitalne izdatke i izdatke za materijal i usluge, koja bi imala za cilj modernu i učinkovitu Poreznu upravu koja će moći odgovoriti svim zahtjevima suvremenog tržišta. Na kraju treba reći kako Porezna uprava FBiH ove godine bilježi porast prihoda veći od 10 milijuna maraka.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti