Postignut dogovor: Gradska deponija ponovno u funkciji

09.11.2016. 09:43 / Izvor: Akta.ba
Postignut dogovor: Gradska deponija ponovno u funkciji

Konstatovano je da način odlaganja otpada na deponiju nije u skladu s planiranom tehnologijom, te da istraživanja Tužilaštva BiH nisu jedini problem deponije.

Nakon što su predstavnici Vlade Kantona Sarajevo, Općine Novi Grad i KJKP „Rad“ postigli dogovor sa predstavnicima građana sedam novogradskih mjesnih zajednica, Gradska deponija u Buča potoku ponovo je stavljena u funkciju.

Građani, koji su blokirali rad preduzeća "Rad" zbog nepropisnog odlaganja otpada te širenja neugodnog mirisa, pristali su da se pomjere s ulice kako bi KJKP Rad mogao nastaviti odvoz smeća sa sarajevskih ulica.

Istovremeno, na sastanku s predstavnicima građana koji su proteklih dana izražavali nezadovoljstvo i blokirali rad preduzeća "Rad", postignut je dogovor da se odmah krene u sanaciju deponije.

Konstatovano je da način odlaganja otpada na deponiju nije u skladu s planiranom tehnologijom, te da istraživanja Tužilaštva BiH nisu jedini problem deponije.

Jedan od zaključaka je da se odlagalište na kojem je otpad odlagan zadnjih četiri ili pet godina konzervira, te je dogovoreno i da se ubuduće sav otpad odlaže prema tehnologiji koja se jedno vrijeme primjenjivala na deponiji, a sa čijom se primjenom prestalo prije nekoliko godina, navodno zbog nedostatka finansijskih sredstava.

To podrazumijeva prekrivanje svakog sloja otpada slojem zemlje i folijom koja sprečava širenje neugodnih mirisa.

Dogovoreno je i da se prečistač procjednih voda koji se nalazi u donjem dijelu deponije konačno stavi u funkciju, što bi se trebalo desiti najkasnije do juna naredne godine, kao i da će građanima biti omogućeno da prate radove koji se budu odvijali na deponiji.

- Premijer je obećao da će doći ovdje za 15 dana da se zajedno sa građanima uvjeri u realizaciju navedenih aktivnosti - izjavio je načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić, koji je zajedno sa premijerom Kantona Sarajevo Elmedinom Konakovićem i ministrom prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Čedomirom Lukićem danas obišao Gradsku deponiju.

- Žao mi je da je ovo bio način kojim se došlo do ovakvih mjera, ali je važno da se one konačno počnu realizirati i da deponija počne primjenjivati tehnologiju koja neće stvarati probleme okolnom stanovništvu, a to je jedan veliki dio općine Novi Grad - istakao je načelnik Efendić.

Najveća odgovornost na realizaciji dogovorenog je na preduzeću "Rad", koje upravlja deponijom.

Premijer Konaković je naglasio činjenicu da Kanton Sarajevo sa deponijom već duže vrijeme ima problem.

- Već od aprila smo poduzimali aktivnosti na izgradnji ploha za odaganje otpada. Danas smo se dogovorili da ispoštujemo zaključke i da za 15 dana ponovo dođemo ovdje da vidimo u kojoj su fazi realizacije. Mislim da će problem deponije ubrzo biti riješen. Već od sutra će se početi sanirati velika ploha preko koje će se stavljati zemlja, a nadam se da će početi i odlaganje otpada na novoj savremenoj plohi koja je uređena po standardima - rekao je Konaković.

Dodao je i da je pri kraju izgradnja plohe za odlaganje inertnog otpada što će također smanjiti količine otpada koje se odlažu na Gradskoj deponiji, saopćeno je iz Pres-službe Općine Novi Grad.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti