Potpisan Memorandum o razumijevanju između ISKI Istanbul i ViK-a Sarajevo

31.07.2017. 14:32 / Izvor: Fena
Potpisan Memorandum o razumijevanju između ISKI Istanbul i ViK-a Sarajevo

Memorandum su potpisali direktor KJKP "Vodovod i kanalizacija" Nezir Hadžić i direktor Vodovoda Istanbul ISKI Fatih Turan.

Na Izvorištu "Bačevo" danas je, uz prisustvo mnogobrojnih zvanica, potpisan Memorandum o razumijevanju Istanbulskog vodovoda (ISKI) i KJKP "Vodovod i kanalizacija" d.o.o. Sarajevo.

Memorandum su potpisali direktor KJKP "Vodovod i kanalizacija" Nezir Hadžić i direktor Vodovoda Istanbul ISKI Fatih Turan. Memorandum je potpisan na novosagrađenom bunaru 7 A, na Izvorištu "Bačevo".

Tom svečanom činu prisustvovali su ministar komunalne privrede i infrastrukture Kantona Sarajevo Senad Hasanspahić, uime gradonačelnika Sarajeva - načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić i načenik Općine Ilidža Senaid Memić.

Visoku delegaciju Republike Turske, predvodio je ambasador Republike Turske u BiH Haldun Koč, a u delegaciji Republike Turske, između ostalih zvanica, bili su savjetnik gradonačelnika Istanbula Ismail Hakii Turunc i direktor Vodovoda Istanbul ISKI Fatih Turan.

Prisutnim su se obratili visoki gosti, koji su se osvrnuli na bliske veze sa BiH, potvrđene kroz mnoga dešavanja tokom istorije, te istakli istinsku želju i namjeru da pomognu u rješavanju vodosnabdijevanja Kantona Sarajevo. 

Hadžić je nakon pozdravne riječi, uputio riječi zahvale direktoru Vodovoda Istanbul, koji je jedan od vodećih vodovoda u svijetu, koji je prisutan na svim kontinentima, koji je postigao izvanredne rezultate u pogledu rješavanja vodosnabdijevanja tog milionskog grada.

"Ovo je veoma bitan događaj, kako za preduzeće, tako i za građane Sarajeva. Novoinstalirani pumni agregati će doprinijeti da sistem dobije nove količine vode. Ugrađena donirana oprema je visoke kvalitete i velike finansijske vrijednosti. Pumpe za ove novoizgrađene bunare donirao je Vodovod grada Istanbula - ISKI. Nakon današnjeg potpisivanja Memoranduma o razumijevanju između ISKI Istanbula i KJKP "ViK" Sarajevo možemo najaviti početak stabilizacije i normalizacije vodosnadbjevanja u narednom periodu u KS-u", kazao je, između ostalog, Hadžić.

Napomenuo je da se "radi o preduzeću koje je prvo u svijetu iz oblasti vodosnadbjevanja sa aspekta znanja, stručnosti i organizacije kad je riječ o distribuciji vode i koje gazduje nad 13.000 km vodovodne mreže, vodom opskrbljuju 17 milona stanovnika, te da su prisutni u čitavom svijetu i na svim kontinentima, kada je u pitanju stručno savjetovanje i iznalaženje rješenja u sistemima vodosnadbjevanja".

Pored pumpnih agregata,  ISKI je ViK-u donirao elektro opremu i 5.000 vodomjera. Uskoro se očekuje i puštanje u rad još jednog bunara, sa dodatni 50 l/s vode. 

Direktor Vodovoda Istanbul  ISKI Fatih Turan, u svom obraćanju, pohvalio je dosadašnju saradnju Vodovoda Sarajevo, VIK-a  i Vodovoda Istanbul ISKI i izrazio veliko zadovoljstvo ovim današnji događajem, koji će pomoći normalizaciji vodosnabdijevanja KS-a.

"Izgradnja ovog bunara s ugradnjom novog pumpnog agregata je nastavak veoma uspješne saradnje Vodovoda  Istanbul ISKI i KJKP "ViK" Sarajevo, a današnje potpisivanje Memoranduma o razumijevanju ova dva vodovoda, kao i donacija iprenme vrijedne preko milion KM, još je jedan korak ostavarenju cilja da se što prije normalizuje vodosnabdijevanje u Sarajevu", rekao je Fatih Turan.    

Kako se dosadašnja saradnja ta dva vodovoda pokazala veoma uspješnom i za naredni period, dogovoreni su mnogi zajednički projekti, a sve u cilju ostvarenja projekta "Sarajevo bez redukcija", saopćeno je iz Odjela za odnose s javnošću KJKP "ViK" Sarajevo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti