Potpisan protokol o saradnji o otvaranju Resursne sobe u općini Goražde

04.07.2016. 13:22 / Izvor: Akta.ba
Potpisan protokol o saradnji o otvaranju Resursne sobe u općini Goražde

Kako je istaknuto, Resursna soba će početi s radom odmah, dok bi Centar za rani rast i razvoj trebao biti otvoren do kraja januara 2017. godine.

Nacionalni direktor SOS Dječijih sela BiH Amir Omanović, ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Damir Žuga i ministar za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice Damir Dučić su potpisali Protokol o saradnji o otvaranju Resursne sobe/ Centra za rani rast i razvoj

Kao supotpisnici, Protokol su potpisali premijer BPK-a Goražde Emir Oković i direktor SOS Programa Goražde Alija Lapo.

U skladu sa Strategijom razvoja BPK-a Goražde za period 2016-2020. godina i ukazanom potrebom, strane potpisnice dogovorile su otvaranje i rad Resursne sobe/ Centra za rani rast i razvoj namijenjenih djeci sa poteškoćama u razvoju, te djeci i porodicama iz marginaliziranih grupa.

Kako je istaknuto, Resursna soba će početi s radom odmah, dok bi Centar za rani rast i razvoj trebao biti otvoren do kraja januara 2017. godine.

U cilju otvaranja Resursne sobe ministarstva  su obezbijedila sredstva u iznosu od 15.000 KM, a pored ove finansijske pomoći, biće  pružena i podrška u vidu preporuka odgovarajućim službama i institucijama za saradnju na ovom projektu. U periodu 2017-2020. godina, resorna ministarstva će  za podršku radu Resursne sobe takođe izdvajati sredstva u iznosu od 15.000 KM.

U okviru raspoloživih  mogućnosti, podršku za rad Resursne sobe/ Centra za rani rast i razvoj će pružiti i Vlada BPK Goražde, dok resorna ministarstva mogu uključiti i druge partnere koji mogu dati doprinos ovom projektu.

SOS Dječija sela BiH su odgovorna za osiguranje prostora, opreme i drugih uslova za rad sa djecom, te izradu individualiziranog razvojnog plana za svako djete. Takođe, SOS Dječija sela BiH  će organizirati i savjetodavni rad za roditelje, kao i za profesionalce iz odgojno-obrazovnih i zdravstvenih struktura.

"Broj djece sa određenim poteškoćama u razvoju na prostoru našeg kantona svake godine sve je veći i mi se moramo pozabaviti  tim stvarima, preventivno djelovati, pomagati i posvećivati više pažnje tome, a ovo je svakako jedan od tih koraka. Mene raduje što smo došli do ovog čina, dugo se govorilo o ovome još od 2014.godine i već naredne sedmice SOS Dječija sela BiH  će krenuti s angažovanjem stručnog lica", istaknuo je ministar Damir Žuga.

Riječi zahvalnosti na dobroj saradnji sa Vladom BPK Goražde uputio je nacionalni direktor SOS Dječijih sela BiH Amir Omanović.

"Ja bih izrazio ogromno zadovoljstvo što smo zajedno sa Vladom BPK Goražde prepoznali potrebu i ulazimo u jedan projekat koji je jako bitan ne samo za općinu Goražde i BPK već i za sva područja u BiH. Moje zadovoljstvo je još veće što je i Razvojna strategija BPK-a Goražde 2016-2020.godina,  isto kao i Strategija SOS Dječijih sela BiH za isti period definirala ovu uslugu kao priorite. Ja sam siguran da će i građani, kao i roditelji podržati naš rad i da ćemo zajedno sa njima sve naše servise prilagoditi njima i potrebama njihove djece", naglasio je Amir Omanović, Nacionalni direktor SOS Dječijih sela BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti