Potpisan ugovor o finansiranju projekata iz oblasti energijske efikasnosti

02.11.2016. 07:36 / Izvor: Fena
Potpisan ugovor o finansiranju projekata iz oblasti energijske efikasnosti

Ukupna dosadašnja vrijednost ugovora iznosi 5.811.877 KM, a produžetak ugovora za 2017. potpisan je na iznos od 1.070.750 KM.

Ugovor o sufinansiranju programa i projekata iz oblasti energijske efikasnosti za 2017. godinu, u sklopu programa „Zeleni ekonomski razvoj 2014-2018.“, između Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH i Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH potpisan je jučer u Sarajevu.

Potpisali su ga rezidentna koordinatorica Ujedinjenih nacija i rezidentna predstavnica Razvojnog programa UN-a (UNDP) u BiH Sezin Sinanoglu i direktor Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH Fuad Čibukčić.

Ugovor se odnosi na nastavak aktivnosti u četvrtoj godini petogodišnjeg Programa "GED -Green Economic Development - Jačanje kapaciteta i smanjenje troškova energije u javnom sektoru FBiH kroz povećanje energetske efikasnosti, upravljanje energijom i smanjenje emisija u zrak".

Ukupna dosadašnja vrijednost ugovora iznosi 5.811.877 KM, a produžetak ugovora za 2017. potpisan je na iznos od 1.070.750 KM.

Direktor Fonda za zaštitu okoliša FBiH Fuad Čibukčić je kazao novinarima da su danas potpisali novi dio ugovora 2014.-2018., koji se odnosi na energetsku efikasnost, ističući da je to vrlo važan segment u njihovom djelovanju.    

Naveo je da se jedno od dva poglavlja koja se odnose na pristupanje BiH Evropskoj uniji odnosi na okoliš, a jedno na energetsku efikasnost.

"Ta dva poglavlja sveukupno čine čak 30 posto tkiva koje BiH treba da ispregovara s EU tokom pristupanja Uniji. To nas obavezuje da već sada poduzimamo određene mjere koje će doprinijeti što boljem ispunjavanju tih naših obaveza na putu BiH ka EU", istaknuo je Čibukčić.

Naveo je da su uspjeli prvi u regionu da implementiraju revolving fond, „što je veoma značajan korak“.

Rezidentna koordinatorica Ujedinjenih nacija i rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Sezin Sinanoglu je kazala da od 2014. godine, u saradnji sa Švedskom vladom, Razvojni program UN-a provodi projekat Zelenog ekonomskog razvoja u cilju promicanja i unapređenja u oblasti eneregetske učinkovitosti.

Po njenim riječima, program ukupno vrijedi oko 12 miliona eura, provodi se na teritoriji cijele BiH, a aktivnosti uključuju unapređenje objekata, unapređenje ljudskih kapaciteta i kapaciteta samih institucija da upravljaju aktivnostima energetske efikasnosti.

U tom procesu sarađujemo i s Federacijom BiH, koja je do sada bila naš odličan partner, konkretnije Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH - kazala je Sinanoglu, dodajući da su i oni izdvojili značajna sredstva koja su dali upravo za sufinansiranje.

Danas su, kaže, potpisali sporazum o sufinansiranju kojim se ove aktivnosti nastavljaju.

Sinanoglu je naglasila da je više efekata koji će se postići u okviru ove saradnje, a jedan od efekata je smanjenje emisija CO2.

Navela je da investicije u energetsku efikasnost ili bilo koje investicije u zaštitu okoliša sa sobom neminovno donose i takozvana „zelena radna mjesta“.

"Do sada, u kontekstu implementacije projekta „Zelenog razvoja“, imali smo nekih 600 radnih mjesta koja su otvorena. To je nešto što ne možemo zanemariti u jednoj zemlji gdje imate tako visoku stopu nezaposlenosti, pogotov stopu nezaposlenosti mladih", istaknula je Sinanoglu.    

Po njenim riječima, bilo koja ulaganja u energetsku efikasnost i okoliš mogu osiguirati identičan broj radnih mjesta kao što to imamo, na primjer, u građevinskom sektoru.

"Kada bi se u potpunosti proveo nacionalni plan za energetsku efikasnost mogli bi imati do nekih 4.000 radnih mjesta na godišnjoj razini", kazala je Sinanoglu.

Potcrtala je da su treći, i možda najvažniji efekat ovih mjera značajne, vrlo konkretne finansijske uštede koje se ostvaruju.

Dodala je da su tokom provedbe projekta ulagali i provodili mjere na javnim objektima, bolnicama, obdaništima, općinama.

"Sve te mjere su dovele do značajnih ušteda i ono što je još važnije, sve te ostvarene uštede su se ponovo mogle iskoristiti za potrebe humanog razvoja", kazala je Sinanoglu.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti