Potrebne bolje politike za razvoj malih biznisa

13.04.2016. 13:00 / Izvor: Akta.ba

Peter Duffy, direktor USAID-a u BiH, kazao je da je bitno da je da se više pomogne malim biznisima da budu konkurentni. Mreža Led net je već identificirala što se treba uraditi kako bi se popravili uvjeti za male bisnise.

Izmjene zakona koje će poboljšati poslovno okruženje i omogućiti malim biznisima bolje poslovanje trebale bi se uraditi što prije, istaknuto je na stručnom skupu "Zagovaranjem do boljih politika ekonomskog razvoja za male biznise" koja se održala u sklopu Mostarskog sajma.

Tomislav Majić, predsjednik Udruženja Link u Mostaru kaže da ovim pokušavaju ukazati predstavnicima vlasti da bez ekonomije nema razvoja niti jednog društva. Smatra da se mora rasteretiti rad u BiH i poboljšati poslovno okruženje kako bi se  ljudi mogli baviti biznisom.

Navodi da se BiH na listi Svjetske banke po uvjetima poslovanja nalazi na 140 mjestu.

"Nekada je bivša Jugoslavija bila 24. po uvjetima poslovanja u svijetu. Željeli bismo da kroz ekonomske promjene dovedemo BiH bar do 50 mjesto", kazao je on.

Enver Savran, direktor Nezavisnog biroa za razvoj Gradacac/Modriča, koji su nositelji projekta „Zagovaranjem do boljih politika ekonomskog razvoja za male biznise“ kaže da sa su sa vlastima uspostavili Lednet mrežu kako bi se zajedničkim dijalogom syo brze dolazilo do rješavanja problema koji onemogućavaju razvoj biznisa.

"Identificirali smo probleme koje su bitni a koje vlasti nisu rješavale kao što je 350 parafisklanih nameta. Očekujemo da ovo naše zagovarenje uspije i da bi do juna mjeseca uspjeli napraviti registar parafisklanih nameta",kazao je on. Navodi da je također bitno da se uvede podrška modelu inkubiranja biznisa prije svega modelima startupa.

Peter Duffy, direktor USAID-a u BiH, kazao je da je bitno da je da se više pomogne malim biznisima da budu konkurentni. Mreža Led net je već identificirala što se treba uraditi kako bi se popravili uvjeti za male bisnise. Kaže da je do sada reformskom agendom napravljen određeni napredak u registraciji biznisa i parafiskalnim nametima ali još dosta toga treba da se napravi.

D.K.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti