Potrebno aktivnije uključivanje lokalne zajednice u privlačenje investicija

19.09.2017. 08:16 / Izvor: SRNA
Potrebno aktivnije uključivanje lokalne zajednice u privlačenje investicija

Većina posjećenih kompanija već realizuje ili planira proširenje poslovnih i proizvodnih kapaciteta.

Na jučerašnjoj sjednici Savjeta Republike Srpske  za strane investitore razmatran je Prijedlog zakona o stranim ulaganjima RS, te pozdravljena namjera da se jedinice lokalne samouprave, zajedno sa republičkim nivoom vlasti, aktivnije uključe u privlačenje stranih investitora.

Na sjednici su sugerisane određene dorade zakona u dijelu koji definiše prikupljanja i praćenje podataka o stranim ulaganjima na teritoriji jedinica lokalne samouprave.

Članovi novog saziva Savjeta razmatrali su izvještaj Ministarstva za ekonomske odnose i regionalnu saradnju o aktivnostima koje sprovode kroz program postinvesticione podrške, u koji je trenutno uključeno 25 jedinica lokalne samouprave iz različitih dijelova Republike Srpske, koje čine saradničku mrežu RS-a.

Cilj programa je da zajedničkim posjetama privrednim društvima i aktivnostima koje slijede poslije toga motivišu postojeće investitore u Republici Srpskoj na reinvestiranje, kao i poboljšanje veza sa lokalnom privredom.

U prezentovanom izvještaju predstavljeni su i rezultati programa iz 2016. i 2017. godine, te navedeno da je Ministarstvo zajedno sa pomenutim jedinicama lokalne samouprave tokom 2016. godine obišlo 40 privrednih društava koja zapošljavaju ukupno 3.315 radnika čije investicije prelaze 150 miliona KM.

Ovi privrednici rade u različitim sektorima - drvna industrija, poljoprivreda i proizvodnja hrane, metalna industrija, industrija tekstila, kože i obuće, elektroindustrija, građevinarstvo, informacione tehnologije, energetski sektor, saopšteno je iz Ministarstva za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Srpske.

Osim domaćih, investitori u ovim kompanijama su i iz Švajcarske, Njemačke, Hrvatske, Slovenije, Austrije, Italije, Švedske, Velike Britanije i Egipta.

Većina posjećenih kompanija već realizuje ili planira proširenje poslovnih i proizvodnih kapaciteta.

Tokom 2017. godine Ministarstvo je obišlo 32 privredna društva, a do kraja godine planira da posjeti još 50.

Na osnovu posjeta identifikovani su ograničavajući faktori za razvoj privrednih društava i neki od njih su rješavani odmah, kao što je ubrzanje određenih procedura, povezivanje sa institucijama i slično.

Za jedan dio identifikovanih problema, posebno kada je riječ o zajedničkim institucijama BiH, pokrenute su inicijative za njihovo otklanjanje, poput ubrzanje dobijanja PDV broja, dok su o nekim sistemskim problemima kroz informacije obaviještene Vlada Republike Srpske i lokalne zajednice.

U okviru ove teme posebno je istaknuto pitanje carinske politike, carinskih tarifa i Odluke o oslobađanju od plaćanja carine, kao i pitanja obrazovnog sistema.

Između ostalog, zaključeno je da se sljedeće sjednice Savjeta održe na specifične teme, na koje bi bile pozvane i druge nadležne institucije, pri čemu je kao sljedeća tema koja će biti razmatrana najavljeno razmatranje pitanja carinske politike.

Današnjoj sjednici Savjeta prisustvovali su ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Zlatan Klokić i ministar finansija Zoran Tegeltija, predstavnici resornih ministarstava, direktor Privredne komore Dragica Ristić, predstavnici privrednih društava "Mreža netvork" Zoran Tošić, "Sanino" Radovan Pazurević, "EFT" Savo Mirković, te predstavnici gradova Banjaluka Verica Kunić, Trebinja Mirko Ćurić, Istočnog Sarajeva Mladenka Pandurević, Zvornika Bojan Ivanović i Prijedora Bojan Jojić.

Savjet za strane investitore je propisan Zakonom o stranim ulaganjima Republike Srpske i članstvo u njemu obnavlja se svake dvije godine.

Svaki član Savjeta može da pokrene inicijativu za sazivanje sjednice.

Vlada Republike Srpske imenovala je, shodno Poslovniku o radu Savjeta, 17. avgusta novi saziv Savjeta, čije članove čine predstavnici resornih ministarstava, svih gradova Republike Srpske, Privredne komore Srpske i stranih investitora. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti