Poziv špediterima za prijavu u sistem za prekograničnu kontrolu roba

07.12.2016. 09:26 / Izvor: Akta.ba
Poziv špediterima za prijavu u sistem za prekograničnu kontrolu roba

Federalna uprava za inspekcijske poslove razvila je sistem za prekograničnu kontrolu roba - BIMS.

Federalna uprava za inspekcijske poslove razvila je sistem za prekograničnu kontrolu roba - BIMS (Border Inspection Management System) kako bi se ubrzao proces prekogranične kontrole roba, omogućilo jednako postupanje na svim carinskim ispostavama i mjestima carinjenja, te osigurala efikasnija administracija.

BIMS predstavlja kompletan nezavisan modul koji će omogućiti potpuno vođenje procesa prijave, praćenja i vršenja prekogranične kontrole roba. Pristup BIMS-u i mogućnost podnošenja zahtjeva u elektronskom obliku imat će svi subjekti koji su prethodno prošli postupak registracije korisnika. Registrovani korisnici će imati pristup web portalu putem kojeg će podnositi zahtjev za kontrolu robe, prilikom čega će popunjavati formu sa svim neophodnim podacima i prilozima, te generisati i printati određenu dokumentaciju. Kako bi inspektor postupao po zahtjevu, zahtjev i sva prateća dokumentacija će se morati podnijeti i u fizičkom obliku.

Zahtjev za registraciju korisnika podnosi se Federalnoj upravi za inspekcijske poslove, na obrascu FUZIP 006 koji se može preuzeti ovdje. Uz zahtjev potrebno je priložiti rješenje o upisu u sudski registar, ID broj pravnog lica i licenca/certifikat za obavljanje međunarodne špedicije.

Ukoliko špediterska kuća ispunjava uslove za registraciju i pristup BIMS-u, izdat će se rješenje o registraciji korisnika i pristupnim podacima. Jedna špediterska kuća može imati više korisničkih imena sa različitim pristupnim šiframa, ovisno o broju uposlenika koji su ovlašteni za podnošenje zahtjeva, saopćeno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti