Poziv za nezaposlene i poslodavce: Nova radna mjesta u KS

17.04.2017. 10:05 / Izvor: Akta.ba
Poziv za nezaposlene i poslodavce: Nova radna mjesta u KS

Služba za zapošljavanje KS objavila tri poziva iz programa "Posao za sve", programa obuke, dokvalifikacije i prekvalifikacije i sufinansiranja samozapošljavanja.

Javna ustanova "Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo" raspisala je javne pozive koji će kroz tri programa omogućiti nova zapošljavanja, dokvalifikaciju i prekvalifikaciju.

Prvi poziv odnoasi se na učešće u Programu sufinansiranja zapošljavanja "Posao za sve".

Pravo učešća u Programu imaju sve nezaposlene osobe, bez obzira na radno iskustvo, dob i stepen obrazovanja, prijavljene na evidenciju nezaposlenih u Kantonu Sarajevo, prije objave Javnog poziva.

Planirana sredstva za ove namjene iznose 1.080.000,00 KM, a cilj je zapošljavanje 300 nezaposlenih osoba, prijavljenih na evidenciju nezaposlenih u Kantonu Sarajevo.

Javni poziv ostaje otvoren 21 dan, a više informacija možete saznati OVDJE.

Drugi Javni poziv poslodavcima vezan je za učešće u programu obuke, dokvalifikacije i prekvalifikacije nezaposlenih osoba za poznatog poslodavca.

Obuka obuhvata osposobljavanje, specijalizaciju i usavršavanje.

Dužina trajanja obuke, dokvalifikacije i prekvalifikacije je maksimalno šest mjeseci i može se realizovati: u ustanovama, centrima za obuku ili drugim organizacijama koje su registrirane za ovu vrstu djelatnosti, kod poslodavca po internom programu ili kombinovano.

Planirana sredstva za realizaciju Programa iznose 82.500,00 KM i istim će biti obuhvaćeno najmanje 55 nezaposlenih osoba, prijavljenih na evidenciju nezaposlenih u Kantonu Sarajevo.

U cilju provođenja Programa Služba će poslodavcima, korisnicima Programa za novo zapošljavanje, finansirati troškove obuke, dokvalifikacije i prekvalifikacije nezaposlenih osoba u maksimalnom iznosu od 1.500,00 KM po osobi, uz obavezu poslodavca da osobe čije se obuke, dokvalifikacije i prekvalifikacije finansiraju, po okončanju iste, zaposli na period od najmanje šest mjeseci.

Javni poziv ostaje otvoren 30 dana, a više informacija možete saznati OVDJE.

Treći poziv je za nezaposlene osobe da se prijave za učešće u programu sufinansiranja samozapošljavanja.

Planirana sredstva za ove namjene iznose 2.436.790,00 KM, a cilj je samozapošljavanje 338 nezaposlenih osoba, prijavljenih na evidenciju nezaposlenih u Kantonu Sarajevo, prije objave Javnog poziva, a koje do sada nisu koristile sredstva za samozapošljavanje od strane Službe ili Federalnog zavoda za zapošljavanje.

U cilju provođenja ovog programa Služba će nezaposlenim osobama koje budu obuhvaćene Programom, mjesečno, u trajanju od 12 mjeseci, refundirati sredstva u ukupnom iznosu od 600,00 KM, za isplatu plaća i uplatu zakonom propisanih poreza i doprinosa.

Programom se neće sufinansirati osnivanje udruženja i fondacija.

Javni poziv ostaje otvoren 15 dana. Više informacija možete saznati OVDJE.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti